2 Kasım 2014 Pazar

AYVALI İRMİKLİ KEK

En güzel sonbahar-kış meyvesi nedir diye sorarsanız, kesinlikle ayva derim. Kaymaklı tatlısı ayrı güzel, reçeli ayrı güzel, kompostosu ayrı güzel.. 

Bir de keki var çok güzel olan:) Hem de irmikli.  Tarifi yine bir Rus sitesinden bulmuştum. İrmikli tatlıları sevdiğim için dikkatimi çekmişti. Siz isterseniz, irmik yerine de un ekleyebilirsiniz ama..


                                                               MALZEME LİSTESİ 


 İrmik              - 1 bardak
 Toz şeker       - 1 bardak
 Un                  - Yarım bardak
 Süt                  - 1 bardak
 Sıvı yağ          - Yarım bardak 
 Yumurta          - 3 adet
 Ayva                - 1 adet
 Kabartma tozu - 1 paket 
 Vanilya            -  1 paket

                                                              YAPILIŞI 

                                                         
 1. Yumurtaları ve şekeri mikserle beyazlaşıncaya kadar çırpıyoruz 










2. Sıvı yağı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. 


                                                    











3. Sütü ekleyerek çırpmayı sürdürüyoruz.












4. Karışımı geniş bir kaba alıyoruz.













5. İrmiği karışıma ekliyoruz. 













6. Kabartma tozu ve vanilyayı ekliyoruz.













7. Karıştırıyoruz.














8. Unu ekliyoruz ve kaşıkla iyice karıştırıyoruz.















9. Karışımın normal kek hamurundan daha az kıvamlı olması gerekiyor. Karıştırma işlemi bittikten sonra irmiğin yumuşaması için karışımı 20 dakika bekletiyoruz.










10. Hamurumuz beklerken ayvanın kabuğunu soyup rendeliyoruz.










11. Rendelediğimiz ayvayı kek karışımına ekleyip karıştırıyoruz.











12. Karışımımız hazır.













13. Karışımı yağladığımız fırın kalıbına döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıtılmış fırında pişmeye bırakıyoruz. Bu kek, çabuk pişen cinsten, fırının başından ayrılmayın derim:) 
Bu arada, küçük bir not. Yukarıdaki malzemeler bir porsiyon kek için, ben kek hamurunu iki porsiyon yaptığım için büyük fırın tepsisini kullandım. Siz yukarıdaki tarif için daha küçük, yani orta boy kalıp kullanın.







14. Yine dakika söylemeyeyim. Arada kürdanla kontrol edin, içi pişmişse, üstü de kızarmışsa, kek hazır demektir:) 










                                                               AFİYETLE:)