O sosun adı baje. Cevizli sos da diyebilirsiniz. Ama öyle cevizli sos deyip geçmeyin, gerçekten muhteşem bir şey. Durmadan ekmeğini bandırıp-bandırıp yemek istiyorsun - o kadar güzel. Kırmızı et hariç her şeye yakışıyor - hele balığa, tavuğa öyle bir lezzet katıyor ki, yemeye doyamıyor insan...
MALZEME LİSTESİ
Ceviz içi - 1 bardak
Nar suyu - 2 yemek kaşığı
Safran - 1 tatlı kaşığı
Sarımsak - 3 diş
Acı toz biber - 1 tatlı kaşığı
Kişniş tohumu -1/2 tatlı kaşığı
Hmeli-suneli - 1 kaşık
Taze kişniş - bir kaç dal
Tuz
Su (kaynatılıp soğutulmuş)
YAPILIŞI
1. Ceviz içini rondoda tamamen un haline gelinceye kadar küçültüyoruz. Not 1. Orijinal halinde havanda dövülmesi gerekiyor. Ama üşeniyorsanız veya evinizde uygun bir havan yoksa, rondo da işinizi görür. Benim gibi:)
Not 2. Orijinal halinde içi çok kurumamış, yani taze cevizden yapılıyor ve dövüldükten sonra elde iyice sıkılarak yağı çıkartılıyor, sonra da o yağ süs için kullanılıyor. Ama ceviz içi kuruysa, kendinizi yormayın, yağ-falan çıkmayacak:)
2. Sarımsağı tuzla birlikte iyice dövüyoruz.
3. Safranı da havanda iyice ezip toz haline getiriyoruz.
4. Kişniş tohumunu dövüp toz haline getiriyoruz.
5. Ezdiğimiz baharatlara hmeli-suneli ve acı toz biberi de ekleyip birlikte harmanlıyoruz.
6. Baharat karışımını dövülmüş cevize ekleyip iyice karıştırıyoruz.
7. Nar suyunu ekliyoruz.
8. Bütün malzemeler bir-birine karışıncaya kadar iyice karıştırıyoruz.
9. Kişnişi çok küçük doğruyoruz.
AFİYET OLSUN:)
Müthişsiniz. Teşekkürler. Takip edebileceğim bir sayfanız var mı? Bu hmeli_suneli ile denediğiniz lezzetleri keşke yayınlasanız.
YanıtlaSilUtsho suneli, hmeli suneli kafam karıştı. Farkları ne acaba. Hangisi hangi gürcü yemeğine ekleniyor. Keşke tarif veren olsa
YanıtlaSil