4 Kasım 2014 Salı

PORTAKALLI-NARLI ISPANAK SALATASI

Bir yerlerden "neeee, ıspanak salatası mı???" dediğinizi duyar gibiyim. Özellikle de Azerbaycanlı arkadaşlarımın. Çünkü bizim oralarda ıspanak çiğ yenmez. Hatta pişmişi bile pek tutulmaz. Yani anlayacağınız, ya uzun-uzun, ballandıra-ballandıra anlatacaksınız, ikna edeceksiniz, ya da salatanın ıspanaklı olduğunu hiç söylemeyeceksiniz. Emin olun, söylemezseniz, ıspanak sevmeyenler bile anlamaz ıspanak olduğunu - o derece lezzetli bir salata:) 

Aslında salatanın orijinal tarifinde portakal yok.  Ama bence kesinlikle olması gerekiyor.  Özellikle de gittiğim bir kafede portakallı roka salatasını yedikten sonra bu her derde deva kış meyvesinin ıspanaklı nar salatasına çok yakışacağını düşündüm ve sonuç aklımı başımdan aldı:) Lafı çok fazla uzatmadan birlikte deneyelim:

                                                     MALZEME LİSTESİ 

Salata için 
Ispanak         - 1 büyük deste
Yeşil soğan  - 3-4 dal 
Nane            - 7-8 yaprak
İnce bulgur  - 4 yemek kaşığı
Ceviz içi      - 100 gram
Nar              -  1 adet
Portakal       -  1 adet
Sos için
Limon suyu           - 2 kaşık
Nar ekşisi              -  2 kaşık
Balsamik sirke       - 2 kaşık
Sızma zeytinyağı   - 2 kaşık
Tuz                        - 1 yemek kaşığı

                                                               
                                                         YAPILIŞI

1. Bulguru bir kaseye alıp üzerine çıkacak kadar sıcak 
ilave edip kapatarak bekletiyoruz. Suyu çok fazla dökmemek gerekiyor - bulgurun üzerini kapatacak kadar dökmemiz yeterli.









2. Limon suyu, nar ekşisi, balsamik sirke, zeytinyağı ve tuzu bir kaseye alıyoruz. 












3. Sos malzemelerini kasede iyice karıştırıp bir kenara alıyoruz.












4. Önceden yıkayıp kuruttuğumuz ıspanağı küçük parçalara ayırıp geniş bir kaba alıyoruz. Ben salatalarda iri yapraklı yeşillikleri bıçakla doğramayı tercih etmiyorum, elle parçalıyorum. Bu salatada da yine öyle yaptım.








5. Karıştırıp bir kenara aldığımız sosu ıspanağın üzerinde gezdiriyoruz. Dikkat, salatanın püf noktası burası - sosu sonda dökerseniz ve hemen salatayı tüketirseniz - ki bu tür salatalar suyunu bıraktığı için hemen tüketilir - çiğ ıspanak tadı kaçınılmaz olur. Ama önceden sosta bekletirseniz, sonuç mükemmel ötesi olur:) 




6. Soslu ıspanağı bekletirken bir narı taneliyoruz ve bir portakalım kabuğunu soyup, küçük parçalar şeklinde doğruyoruz. Portakalın kabuğunu soyarken kırmamaya dikkat edin ve atmayın - sonda bize lazım olacak:) 









 7. Ceviz içini küçük parçalara ayırıyoruz. Bazen bu salatada ceviz öğütülmüş şekilde kullanılıyor, ancak ben salatayı yerken cevizi hissetmek istiyorum, o yüzden küçük parçalara ayırmayı tercih ediyorum.








8. Soğan ve naneyi doğruyoruz.














9. Soslu ıspanağı karıştırıyoruz.














10. Bu arada suda beklettiğimiz ve artık şişip-kabarmış olan bulguru ıspanağa ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Bulguru suda çok bekletmeye gerek yok,  yukarıdaki işlemler tamamlanıncaya kadar bekletmemiz şişip yumuşaması için yeterli olacak.









11. Soğan ve naneyi ekliyoruz, karıştırıyoruz. 













12. Cevizi ekliyoruz. 













13. Portakalı ekleyip karıştırıyoruz.














14. En son narı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. 



  









15. Soyduğumuz portakal kabuğunu da süs olarak kullanıyoruz













                                                            VE SALATA HAZIR:)