Bugün menüde yiyecek-içecek, tatlı-tuzlu, kek-börek yok. Ama en az bunlar kadar önemli bir tarif var - Vanilya özütü.
O da ne mi? Açıkçası, ben de bilmiyordum ve tatlılarda ya toz şekerli vanilin, ya da vanilya esansı kullanıyor, sonra da baş döndüren vanilya kokusunu neden bir türlü alamadığımdan yakınıp duruyordum.
Ta ki favori yemek blogum Cafefernando'nun o basit, ama muhteşem tarifiyle tanışıncaya kadar...
Vanilya özütü vanilya esansından, vanilinden farklı ve kesinlikle çok daha hoş kokan bir malzeme...
YAPILIŞI
1. Malzeme listesinden görüldüğü üzere, vanilya özütü vanilya çubuğu ve votkadan elde ediliyor. Vanilya çubuklarını ortadan uzunlamasına ikiye bölüyoruz. Tek şart vanilya çubuğunun kalitesine dikkat etmemiz. Kaliteden kasıt: a) vanilya çubuğunun nem oranı düşük olmayacak; b) mat, lekeli ve dipten ayrılmış olmayacak; c) 15 sm'den kısa olmayacak.
3. Votkayı çubukların üzerine ekliyoruz.
4. Cam şişenin kapağını sıkıca kapatıyoruz.
5. Şişeyi iki ay karanlık bir yerde bekletmemiz gerekiyor. Arada bir aklımıza gelince şişeyi sallıyoruz.
"Vanilya çubuğu ve alkolü koyduğumuz şişenin tercihen koyu renk olması gerekiyor" diyor Cafefernando. Ben yaparken evde koyu şişe bulamadım. Ama "demokraside çare tükenmez":) Toplayıp sakladığım çikolata, şeker, pasta süslemeleri işime yaradı. Şişeyi "giydirdip" süsledim:)
2 ay içerisinde karışım koyulaşıyor ve aroması derinleşiyor. Yukarıdaki malzemelerden elde ettiğimiz vanilya özütünü ortalama 30 tarifte kullanmak mümkün. Zamanla karışıma tohumlarını kullandığımız vanilya çubuklarını ekleyerek özütü güçlendirebiliriz.
Her ne kadar tatlıyı pişirdiğimiz sırada alkol buharlanıyor ve geriye sadece vanilya kokusu kalıyor olsa da, vanilya özütü alkol kullanmayanlar için "sakıncalı" bir malzeme. Ama bunun da çözümü var. Alkol kullanmayanlar vanilya çubuğunun içindeki tohumları direkt kek-tart hamuruna, dondurmaya ekleyerek de benzer kokuya ulaşabilirler. Bir diğer yöntem ise vanilya çubuklarının içindeki tohumları toz şekerle birlikte mutfak robotundan geçirip, en az bir hafta kavanozda bekleterek elde edilen vanilyalı şekeri kullanmak. Ancak aktarlarda 1 adet vanilya çubuğunun en az 5 TL'ye satıldığını göz önünde bulundurursak, bu yöntemin daha pahalı olduğunu söylememe, sanırım gerek yok.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder