8 Kasım 2014 Cumartesi

AYVALI-EKŞİ ERİK SOSLU TAVUK

Ayvayı çok sevdiğimi, ayvadan yapılan her şeye bayıldığımı yazmıştım, değil mi? Bir daha yazayım. Bütün kış boyunca  manavdan-pazardan eve ayva taşıyan, tatlısıyla kekiyle yetinmeyip mümkün olsa bütün et yemeklerinin içine birazcık ayva katmak isteyen biri olduğumu söyleyeyim, siz durumu anlayın:) 

Şimdi aşama-aşama tarifini anlatacağım bu yemek Azerbaycan mutfağından. Farklı bir çeşidi Gürcü mutfağında da yapılıyor, onu da bir gün anlatırım.  Azerbaycan'da genelde  süzme pilavla birlikte servis edilir. Ama yaptıktan sonra sonra insanın aklını başından alan o lezzeti pilavla falan karıştırmak istemeyeceksiniz, emin olun.  Lafı çok uzatmadan işe koyulalım. 


MALZEME LİSTESİ
(2 kişilik)

                         
                                                            Kemiksiz et (tavuk veya kuzu) - 500 gram            
                                                            Ayva                                         - 1 adet 
                                                            Soğan                                        - 1 adet
                                                            Tereyağ                                     - 150 gram
                                                             Zeytin yağı                                - 2 yemek kaşığı
                                                             Safran                                       - 1 yemek kaşığı
                                                             Ekşi erik salçası                         - 2 yemek kaşığı
                                                             Sıcak su                                     - 1 bardak
                                                             Tuz                                            -  1 çay kaşığı
                                                             Karabiber 

YAPILIŞI

1. Safranı havanda dövüp iyice eziyoruz. 
 2. Dövülmüş safranı bir kaba alıyoruz, üzerine iki yemek kaşığı sıcak su ekliyoruz.                        
  
3. Suyun geri kalanı bir az ılındıktan sonra ekşi erik salçasıyla karıştırıyoruz. 
                                                             
4. İki kabın da kapağını kapatıp bekletiyoruz.













5. Ayvayı kabuğunu soymadan 
dilimlere bölüyoruz. Dilimlerin çok ince olmaması gerekiyor. 
                                              
       












 6. Ayva dilimlerini 2 kaşık zeytin yağıyla birlikte tavaya alıyoruz,  yüksek ateşte kızartmaya başlıyoruz. Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu - düşük ateşte kızartırsanız, ayvalar hemen sulanır pişer ve kırılır, istediğiniz sonucu alamazsınız. 







7. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise şu - kızartma işlemini çok uzun tutmayın. 3-4 dakika yeterli. 













8. Ocağı kapatmadan demlediğimiz safranı kızarmış ayva dilimlerinin üzerinde gezdiriyoruz. Tavanın kapağını kapatıp 3-4 dakika pişiriyoruz. 










 9. Arada dikkatli şekilde karıştırıyoruz, su çekilince ocağı kapatıyoruz. 













10. Ayva diliminden bir az küçük doğranmış et parçalarını (ben tavuk göğsü kullandım bu kez) tereyağla birlikte tavaya alıyoruz.











11. Eti ve orta ateşte pişmeye 
bırakıyoruz. 4-5 dakika pişiriyoruz. 










 12. Soğanı jülyen doğruyoruz.














13. Soğanı ete ekliyoruz ve soğanlar sararıncaya kadar arada karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.












14. Etler hafif kızarmaya, soğanlar da sararmaya başladığında tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz.












15. Sulandırılmış ekşi erik salçasını tavuğun üzerinde gezdiriyoruz. Bu arada küçük bir not: ekşi erik salçası yerine domates salçası da kullanmak mümkün. Ama ekşi erik salçasının lezzetini alamayacaksınız, benden söylemesi:) 







16. Tavuğu erik salçasıyla birlikte pişmeye bırakıyoruz. Yaklaşık 5-6 dakika pişiriyoruz. Salça koyu kıvam aldığı zaman pişmiş demektir. 


 17. Safranlı ayvayı ekşili etin bulunduğu tavaya ekliyoruz, çok dikkatli şekilde, ezmeden karıştırıyoruz, tavanın kapağını kapatıp pişmeye bırakıyoruz. 











18. Bir kaç dakika daha - yemek yağını koyuncaya kadar pişiriyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta ayvanın ezilmesine izin vermemek. Ayvanın hafif diri kalması gerekiyor. 
Ve yemeğimiz hazır. İster pilavla servis edersiniz, ister ana yemek olarak tek başına...



                                                           BÖYLE BİR LEZZET YOK:) 














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder