Şimdi aşama-aşama tarifini anlatacağım bu yemek Azerbaycan mutfağından. Farklı bir çeşidi Gürcü mutfağında da yapılıyor, onu da bir gün anlatırım. Azerbaycan'da genelde süzme pilavla birlikte servis edilir. Ama yaptıktan sonra sonra insanın aklını başından alan o lezzeti pilavla falan karıştırmak istemeyeceksiniz, emin olun. Lafı çok uzatmadan işe koyulalım.
MALZEME LİSTESİ
(2 kişilik)
Kemiksiz et (tavuk veya kuzu) - 500 gram
Ayva - 1 adet
Soğan - 1 adet
Tereyağ - 150 gram
Zeytin yağı - 2 yemek kaşığı
Safran - 1 yemek kaşığı
Ekşi erik salçası - 2 yemek kaşığı
Sıcak su - 1 bardak
Tuz - 1 çay kaşığı
Karabiber
YAPILIŞI
5. Ayvayı kabuğunu soymadan
dilimlere bölüyoruz. Dilimlerin çok ince olmaması gerekiyor.
6. Ayva dilimlerini 2 kaşık zeytin yağıyla birlikte tavaya alıyoruz, yüksek ateşte kızartmaya başlıyoruz. Dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi bu - düşük ateşte kızartırsanız, ayvalar hemen sulanır pişer ve kırılır, istediğiniz sonucu alamazsınız.
7. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise şu - kızartma işlemini çok uzun tutmayın. 3-4 dakika yeterli.
8. Ocağı kapatmadan demlediğimiz safranı kızarmış ayva dilimlerinin üzerinde gezdiriyoruz. Tavanın kapağını kapatıp 3-4 dakika pişiriyoruz.
9. Arada dikkatli şekilde karıştırıyoruz, su çekilince ocağı kapatıyoruz.
10. Ayva diliminden bir az küçük doğranmış et parçalarını (ben tavuk göğsü kullandım bu kez) tereyağla birlikte tavaya alıyoruz.
11. Eti ve orta ateşte pişmeye
bırakıyoruz. 4-5 dakika pişiriyoruz.
13. Soğanı ete ekliyoruz ve soğanlar sararıncaya kadar arada karıştırarak pişirmeye devam ediyoruz.
14. Etler hafif kızarmaya, soğanlar da sararmaya başladığında tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz.
15. Sulandırılmış ekşi erik salçasını tavuğun üzerinde gezdiriyoruz. Bu arada küçük bir not: ekşi erik salçası yerine domates salçası da kullanmak mümkün. Ama ekşi erik salçasının lezzetini alamayacaksınız, benden söylemesi:)
18. Bir kaç dakika daha - yemek yağını koyuncaya kadar pişiriyoruz. Dikkat etmemiz gereken nokta ayvanın ezilmesine izin vermemek. Ayvanın hafif diri kalması gerekiyor.
Ve yemeğimiz hazır. İster pilavla servis edersiniz, ister ana yemek olarak tek başına...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder