5 Aralık 2014 Cuma

ANNE KOKAN TATLI: KAT-KAT REÇELLİ TURTA

Her kesin çok sevdiği, çok özlediği bir çocukluk lezzeti vardır mutlaka. Benimki annemin yaptığı reçelli kat-kat turta:) Gerçi her anneme sorduğumda "amaaan, iyi ki annenin bildiği bir tatlı var, sorup sorup duruyorsun" diye kendisiyle dalga geçer, ama gerçekten özellikle son yıllarda - annemden ve ülkemden uzakta yaşadığımda bu tatlının kafamda nasıl yer ettiğini anlamış oldum. Küçük yaşlarımın bayramlarını hatırladığımda ilk aklıma gelen o kat-kat turta oluyor. Ondan çok daha havalı, çok daha lezzetli tatlılar yapmışımdır bu yıllarda, yemişimdir, ama benim favorim halen annemin tepsi-tepsi yaptığı o reçelli kat-kat turta:) 
Yapılışı çok kolay. Zor bulunan bir malzemesi de yok. Reçeli buldun mu, yetiyor:) Annem genelde bahçemizde yetişen mor incir reçeliyle yapardı bu tatlıyı ve bence en güzel de o reçel yakışırdı, ama başka reçeller de olur - size kalmış. Ben bu kez özel olarak bu tatlı için cevizli-fındıklı ayva marmeladı yaptım. 
Unutmadan, ben annemin tarifinin 1/4'ini yapıyorum. Çünkü tarifin tamamından yapılan turtayı yeyip-bitirmek imkansız:) Muhtemelen bizim aile kalabalık ve gelip-gidenimiz de çok olduğu için annem bu tatlıyı tercih ediyormuş:)  

                                                     MALZEME LİSTESİ 

Tereyağ      - 250 gram
Toz şeker   - 2 bardak
Yumurta     - 3 adet
Süt              - 1 bardak
Karbonat     - 1 çay kaşığı
Un               - ala bildiği kadar
Reçel           - 500 gram 





                                                          
                                                                    YAPILIŞI 
1. Yumurta ve şekeri geniş bir karıştırma kabına alıyoruz. 













2. İyice karıştırdıktan sonra karbonat karıştırdığımız sütü ekliyoruz, karıştırıyoruz.  













3. Oda sıcaklığında erimiş tereyağı ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz. 












4. Yavaş-yavaş unu ekleyip karıştırıyoruz. 













5. Katılaşmaya başladıktan sonra kaşığı çıkartıp elimizle kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğurmaya devam ediyoruz. 











6. Hamuru 3 parçaya ayırıyoruz, yuvarlak şekil veriyoruz.













7. Fırını 180 dereceye kadar ısıtıyoruz. Fırın tepsisi büyüklüğünde yağlı kağıdı tezgaha serip hamurlardan birisini üzerine alıyoruz.








8. Hamuru hafif bastırıp üzerine aynı büyüklükte bir yağlı kayıt daha seriyoruz. 












9. İki yağlı kağıdın arasında kalan hamuru merdaneyle ortasından kenarlarına doğru açmaya başlıyoruz. 











10. Hamuru fırın tepsisi boyutunda açıyoruz. 














11. Bu şekilde fırın tepsisine yerleştiriyoruz ve üstteki kağıdı sıyırıp alıyoruz. Eminim, annem bunu görürse "Bu kadar oyuna ne gerek var" der:) Yani aslında hamuru tezgahın üstünde hafif unla ve ya nişastayla da açmanız mümkün. Ama kağıtta yapınca çevre daha az kirleniyor:) 







12. Hamuru önceden 180 derece ısıtılmış fırında üstü hafif kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Dikkat edin - çabuk pişiyor. 











13. Diğer hamurları da aynı şekilde pişiriyoruz. Üçünü de tezgaha alıyoruz ve kenarlarını eşit şekilde kesiyoruz. 












14. İlk katın üzerine reçeli bolca sürüyoruz. 













15. Üste ikinci katı yerleştiriyoruz. İsterseniz aynı işlemi üçüncü kat için de devam ettirebilirsiniz. Ama ben iki kat sevdiğim için üçüncü hamuru ortadan ikiye bölüp, onu da ayrıca iki kat yapıyorum. Ya da üçüncü hamuru pişirmeden buzluğa kaldırıyorum, gecenin bir saati anne özlemim kabardığında kalkıp pişirip reçel sürüp yiyorum:) 



14. İkinci katın üzerine de reçel sürüyoruz. 


15. Hani hamurlar piştikten sonra kenarlarını kesmiştik ya, şimdi sıra o kenarlarda:) Onları tezgaha alıyoruz, küçük parçalara ayırıyoruz. 










 16. Merdaneyi ileri-geri hareket ettirerek iyice eziyoruz. 














17. Sonra da onları alıp turtanın üzerine bolca dağıtıyoruz. 













18. Olay bu kadar:) 















 19. Hiç bekletmeden verev şeklinde doğruyoruz. 













20. Kapaklı kapta saklıyoruz. Asla buz dolabına kaldırmıyoruz:) Çabuk bozulan bir hamur olmadığı için 3-4 gün rahatça tüketebilirsiniz.  










                                                             AFİYET OLSUN:)