27 Kasım 2014 Perşembe

BALLI PASTA

Ballı pasta hikayesini daha önce - yoğunlaştırılmış şekerli süt  tarifini  paylaşırken anlatmıştım. Lezzetini anlatmayayım, en iyisi deneyin, görün. Özellikle de yaptıktan bir-iki gün sonra deneyin. Ağzınızda eriyip giden, lezzetiyle sizi baştan çıkartıp bir tane daha yemeğe zorlayan bir  muhteşem bir pastayla tanışmış olacaksınız. 


Ballı pastanın adı bizim köyde "medok":) Rusçasının kısaltılmış hali yani:) Benim "medok"la tanışmam orta okul yıllarımda gerçekleşti. Komşumuzun "şehirli gelini" evimize misafirliğe gelmişti ve gelirken de o zamana kadar hiç yemediğim bir tatlı getirmişti.  O zamanlar bizim oralarda çok fazla tatlı çeşidi-filan yoktu, annemin yaptığı reçelli turta, teyzemin yaptığı bir kaç pasta ve kete, çok nadiren bayramlarda yapılan baklava ve şekerbura hariç. Dolayısıyla,  "şehirli gelin"in getirdiği bu "değişik" tatlı belki de o yüzden inanılmaz lezzetli gelmişti bana. O kadar ki, tarifini sorup ilk denemede başarısız olduğumda bile yılmamış, aynı gün istediğim sonuca ulaşıncaya kadar uğraşmıştım. Daha sonra "medok" çok moda oldu, bayramlarda, düğünlerde ( bizim oralarda düğünlerde çeşitli yemeklerin yanı sıra, hem de çeşitli tatlılar ikram edilir misafirlere ve bu nedenle günlerle tepsi-tepsi tatlı yapılır:)) tatlı listelerinin başına geçti. Sonra yerine yeni tatlar gelince de listedeki yerinden "inmeye" başladı:) Ama benim için halen özlenen tatlılar sırasındadır kendisi. İşte geçen sene de böyle bir özlemle ballı pasta yapıp bizim Azerbaycan Kültür Derneği Halk Dansları Topluluğunun dans çalışmasına götürmüştüm. 
Geçen ay bloga başladığımı söylediğimde  dans ekibindeki arkadaşlarımdan Özlem "ballı pasta tarifini istiyorum, tadını unutamadım" deyince önce duraksadım. Çünkü evde pastanın olmazsa olmaz malzemesi - yoğunlaştırılmış şekerli süt yoktu. Ama sonra baktım ki benim canım da fena halde ballı pasta çekiyor, yoğunlaştırılmış şekerli sütü de evde yapmaya karar verdim. Şimdi sıra ballı pastada:) 
                                              
                                                             MALZEME LİSTESİ 
Hamur için 
Bal            - 3 kaşık
Şeker        -  2 bardak
Tereyağı   -  100 gram
Yumurta   -  4 adet 
Karbonat  -  1 tatlı kaşığı
Un            -  3 bardak

Krema için 
Yağ - 250 gram 
Yoğunlaştırılmış şekerli süt - 250 ml 
Vanilya 

                                                                                                     YAPILIŞI                      
1. Yoğunlaştırılmış şekerli sütü ve tereyağını karıştırma kabına alıyoruz ve mikserle karıştırmaya başlıyoruz. 












2. Beyazlaşıncaya kadar karıştırıyoruz. Bu fotoğrafta ışıktan dolayı sarıya benzer bir renk görüyorsunuz, ama aldanmayın, kremanın renginin beyaz olması lazım. Beyazlaşıp hazır krema kıvamı alınca karıştırmayı hemen bırakın, yoksa kremanız yağa dönüşebilir. Kremaya vanilya ekleyip karıştırıyoruz ve bir kenara alıyoruz. 


3. İçinde su olan büyük bir tencereyi ateşin üzerine oturtuyoruz. Su kaynayınca tencerenin üstüne başka bir tencere veya ısıya dayanıklı bir kap oturtuyoruz. Dikkat edin, üstteki kabın altı suya değmeyecek. Üstteki tencereye 3 kaşık balı ekliyoruz ve karıştırmaya başlıyoruz. 






4. Balı 2-3 dakika karıştırdıktan sonra şekeri ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.



5. Şeker balın içinde erimeye başlayınca 100 gram tereyağını ekleyip karıştırmayı sürdürüyoruz. 












6.  Eriyinceye kadar karıştırmaya devam ediyoruz.


7.Bu arada bir kenarda da yumurtaları bir kaba kırıp karıştırıyoruz.













8. Yumurtaları ve karbonatı karışıma ekleyip 2-3 dakika daha hızlıca karıştırdıktan sonra karışımı tencerenin üstünden alıyoruz.











8. Karışıma unu yavaş-yavaş yedirmeye başlıyoruz.














9. Sonra ise kaşığı bir kenara bırakıp hamuru elimizle yoğuruyoruz. Hamurun çok sert olmaması gerekiyor. Çünkü yoğrulduğunda sıcak oluyor, sonra soğuyunca sertleşiyor. Ben bezen 3 bardak, bazen bir azcık fazla un kullanıyorum, un yoğunluğuna, yumurta büyüklüğüne göre miktar değişebiliyor.Önemli olan hamurun hafif ele yapışan, ama ne yumuşak, ne de sert olmasına dikkat etmek.


10. Hamuru 6 eşit parçaya bölüyoruz.














11. İyice unladığımız tezgahta yuvarlak hale getiriyoruz. 


12. İlk hamurumuzu oklava yardımıyla ortasından kenarlarına doğru bastırarak yuvarlak şekilde açıyoruz. 











13. Unlanmış fırın tepsisinde önceden 180 derece ısıtılmış fırına yerleştiriyoruz. 













14. Ballı hamurun pişme süresi çok kısadır. En fazla 4-5 dakika kadar. Çok kızarıp kurumasına fırsat vermeden fırından almak lazım. 










15. Hamurun tamamını aynı şekilde pişiriyoruz, arka kısmına yapışmış unu fırça yardımıyla temizliyoruz. 




16. Pişen hamurların kenarlarını kesiyoruz. 













17. İlk hamuru geniş bir tabağa alıyoruz ve üzerine bolca krema sürüyoruz. Önce bir kat, sonra bir kat daha. Üzerine diğer hamuru yerleştiriyoruz. Şimdi burada bir not düşmem gerekiyor. 6 hamurun tamamını bu şekilde üst-üste dizip güzel ve yüksek bir pasta yapabilirsiniz. Ya da 3'er hamurla iki küçük pasta yapabilirsiniz. Ve ikinci not. Diyelim ki, hamuru çok pişirdiniz, kurudu. En alt kattaki hariç, kuru olan hamurun arka kısmına fırçayla çok az süt sürün. 

18. Bir kenarda pişmiş hamurların kenarından kestiğimiz parçaları oklava ile bu fotoğrafta gördüğünüz şekilde iyice eziyoruz.






19. Aralarına krema sürdüğümüz hamurları üst-üste topladıktan sonra en üst katmana da krema sürüyoruz ve ezdiğimiz hamur parçalarıyla o kremanın üstünü iyice kapatıyoruz. 










20. Pasta şeklinde sunacaksanız, kenarlarına da krema sürüp ufalanmış hamur parçalarıyla kaplayın. Pasta gibi sunmayacaksanız, kenarlarına krema sürmenize gerek yok. Ballı pastayı en az 1 gün sonra yemenizi tavsiye ediyorum. Sakın buzdolabında tutmayın. 

























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder