18 Aralık 2014 Perşembe

BİR YILBAŞI EFSANESİ - STOLLEN

Yılbaşı benim için bir az çocukluk nostaljisi. Favori bayramım Nevruz, ama Yılbaşını da severim. Yılbaşında hiç üşenmeden çeşit-çeşit lezzetler üretmeyi de:) 
Bugün tarifini paylaşacağım lezzet direkt Yılbaşı'yla bağlantılı. Kendisi bir Yılbaşı ekmeği veya Noel keki. Adı stollen. Almanların Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez unsuru ve onlar için önemi o kadar fazla ki, her sene Dresden'de Stollen festivali bele yapıyorlarmış. 

İnternette yüzlerce stollen tarifi bulabilirsiniz - hepsi bir-birinden farklı. Ben orijinale yakın olmak için Alman sitelerinin birinden bulduğum tarifi denedim. Yaptıktan sonra da uzun yıllarını Almanya'da geçiren ve  yemek zevki korkutucu derecede iyi olan bir arkadaşıma denettim. Tepkisi "doğruyu söyle, sen mi yaptın?" şeklinde olunca da havalara uçtum tabi:) 
Stollen, yapımı bir az zaman alan bir tatlı. Ama inanın, değiyor ve en önemlisi, tam 4 hafta bozulmadan kalıyor:) 

                                                                MALZEME LİSTESİ

Hamuru için
Beyaz un                -  3-4 bardak 
Tam buğday unu    -  1 bardak
Süt                          -  2/3 bardak
Ilık su                     -  1/3 bardak 
Kuru maya             -  1 y.kaşığı
Tereyağ                  -  125 gram 
Bal                          -  3 y.kaşığı 
Portakal                  -  1 adet
Yumurta                 -   1 adet
Üzeri için 
Tereyağ                   - 50 gram
Pudra şekeri            -  1 bardak 



İçi için 
Portakal şekerlemesi     -150 gram
Kuru üzüm                    - 150 gram
Kuru yaban mersini       - 100 gram
Badem                            - 50 gram
Marzipan                         -70 gram   
Rom veya portakal suyu - 3 y.kaşığı




                                     YAPILIŞI

1. Bir gece öncesinden kuru meyve şekerlemelerini, kuru meyveleri ve iri kıyılmış bademi bir kaba alıp üzerine 3 kaşık rom veya portakal suyunu ekleyip karıştırıyoruz, sonra da kapağını kapatıyoruz. 







2. Hamur işine önce mayalı sünger yapmayla başlıyoruz. Bir yemek kaşığı kuru mayayı 1/3 bardak ılık suyla karıştırıyoruz. Bir su bardağı tam buğday ununa bir çay kaşığı bal, 2/3 bardak 110 derece sıcaklığında süt ve mayalı suyu ekliyoruz.

3. Malzemeleri birlikte karıştırıyoruz. 








4. Streç filmle, sonra ise bir havluyla kapatıp 30 dakika mayalanmaya bırakıyoruz. 














5. 30 dakika sonra kabarıp iki katına çıkmış karışıma yumurtayı, portakal kabuğunu ve balın geri kalanını ekleyip karıştırıyoruz. 


6. Beyaz unu ekleyip karıştırıyoruz. Unun tamamını birden eklemiyoruz, yavaş-yavaş ekleyerek önce kaşıkla, sonra elimizle karıştırıyoruz. 












7. Zaman-zaman un ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. İlk başta bir araya gelmeyeceğini düşüneceksiniz, ama yılmayın, yoğurmaya devam edin:) 



8. Hamur bir az toparladıktan sonra oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ekliyoruz ve yoğurmaya devam ediyoruz. 












9. Bir süre sonra ele çok az yapışan, kulak memesi kıvamında bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru iyice unladığımız tezgaha alıyoruz. 


10. Dört tarafını üste katlayarak bir az daha yoğuruyoruz ve ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. 





11. Hamurun üzerini streç film ile kapatıp  40 dakika kadar dinlendiriyoruz. 












12. İki katına çıkmış hamurun havasını alıp elimizle fotoğraftaki gibi unlanmış tezgahın üstüne yayıyoruz. 
13. Bir gece önceden bizi bekleyen kuru meyveli harcımızı hamurun orta kısmına döküyoruz. 

14. Hamuru, iç harcı içeride kalacak şekilde top haline getiriyoruz. 



15. Zeytin yağıyla iyice yağladığımız kaba ters çeviriyoruz. Hamurun üst kısmına da elimizle yağ sürüyoruz. Strec filmle kapatıp 40 dakika daha bekletiyoruz. 









16. 40 dakika sonra hamuru tezgahın üstüne alıp bu fotoğraftaki gibi dört tarafını üst-üste getiriyoruz. 



17. Bu işlemi bir kaç kez tekrar ediyoruz. 













18. Hamuru yine aynı kaba alıp  streç filmle kapatıp 40 dakika daha bekletiyoruz. 












19. 40 dakikanın sonunda hamuru iki parçaya ayırıyoruz. Kabı streç filmle kapatıp 15 dakika daha dinlendiriyoruz. 

20. Hamuru bölmemizden de anladığınız üzere kullandığımız malzemeden iki kek çıkacak. İsterseniz, dörde bölüp 4 küçük kek de yapabilirsiniz. Hamurun ilk parçasını alıp tezgahta elimizle oval şeklinde açıyoruz. Hamurun uzun tarafına elimizle halat şekli verdiğimiz marzipanı boylu-boyuna uzatıyoruz:)






21. Üstteki tarafı alttakinin biraz gerisinde kalacak şekilde katlıyoruz.






22. Hamuru yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine alıyoruz. Tepsinin dört kenarına bardak koyup üstüne streç film çekiyoruz ve 15 dakika da bu şekilde bekletiyoruz. 










23. 15 dakika sonra tepsiyi fırına alıyoruz ve önceden 180 derece ısıtılmış fırında hamurun üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 

24. Keki fırından alıyoruz, altı hariç her tarafına eritilmiş tereyağı sürüyoruz. Tereyağının üstünden de iki kaşık toz şeker serpiyoruz. 











26. Kek tamamen soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri döküyoruz. Ve Stollen hazır. İsterseniz hemen yersiniz....İsterseniz, yağlı kağıda iyice sarıp 4 hafta boyu saklayabilirsiniz. İsterseniz arkadaşlarınıza hediye edersiniz:) 




2 yorum:

  1. Tarifinizi geçenyıl denedim.sonuç harikaydı. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Tarifiniz çok güzel senede bir kez yapıyorum Bana yurt dışından gelen stolenler ile aynı teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil