19 Kasım 2014 Çarşamba

FESLEĞENLİ PESTO

Makarnaya en güzel ne yakışır derseniz, hiç tereddüt etmeden fesleğen derim. İster taze olsun, ister bir sosun içine girmiş olsun,  önemli olan fesleğenin o güzel kokusunu ve lezzetini almak. 
Fesleğen veya fesleğenli sos sadece makarnaya değil, patatese, salataya, pizzaya, dürüme de çok yakışıyor. Benim bazen sosu kahvaltıda kızarmış ekmeğin üzerine de sürüp yediğim oluyor - tavsiye ederim:) 


Fesleğen sosu, daha doğrusu, fesleğenli pesto neredeyse bütün marketlerde bulunuyor ve ben de son zamanlara kadar bol-bol alıyordum. Ama artık almıyorum, çünkü ev yapımı pestonun yerini hiçbir sos veremez. 
Pesto italyanca dövülmüş (veya ezilmiş) demek.  Yani aslında havanda dövülmesi lazım. Ama üşeniyorsanız, mutfak robotu da işinizi görür. Yapımı çok zor görünür, ama oldukça basit. Lezzeti ise tartışılmaz. Deneyin derim. Benim uyguladığım tarif Cafefernando'dan. Ama miktarları azalttım...
                                                                               MALZEME LİSTESİ 
Fesleğen             - 1 demet
Zeytin yağı          -  150 ml 
Ceviz                   -  40 gram
Dolmalık fıstık      -  20 gram
Parmesan peyniri  -  75 gram 
Sarımsak               - 3 diş 
Tuz                       - 1/2 t.kaşığı



                                                                                    YAPILIŞI 
1. Cevizi ve fıstığı yağsız tavada kızarıncaya kadar kavuruyoruz ve soğuması için bir kenara alıyoruz.







2. Sarımsakları küçük-küçük doğrayıp tuz ekleyerek çatalla macun kıvamına gelinceye kadar eziyoruz.







3. Yıkayıp iyice kuruttuğumuz (hiç su kalmayacak) fesleğen yapraklarını mutfak robotuna koyuyoruz, ezdiğimiz sarımsakları ekliyoruz. 






4. Fesleğen yaprakları ile sarımsağı robotta iyice eziyoruz.








5. Zeytinyağını ekleyerek robotu çalıştırmayı sürdürüyoruz.








6. Rendelenmiş (toz olmayacak) parmesan peynirini ekliyoruz. 







7. Kavrulmuş ceviz ve fıstığı ekleyerek mutfak robotunda karıştırmaya devam ediyoruz. Bütün malzemeler bir-birine karışıp macun kıvamına gelinceye kadar robotu çalıştırıyoruz.





8. Mağazadan aldığımız soslardan farklı olarak koruyucu madde içermediği için ev yapımı pesto uzun süre dolapta muhafaza edilemiyor. İki-üç gün içerisinde tüketecekseniz buzdolabında tutabilirsiniz. Daha uzun süre kullanım için ise küçük porsiyonlara ayırarak ya küçük kaplara, ya kilitli buzdolabı poşetlerine, ya da hava almayacak şekilde normal buzdolabı poşetlerine koyup buzlukta tutabilirsiniz. Küçük porsiyonlara ayırmamızın nedeni şu - fesleğenli sos buzluktan çıktıktan sonra tekrar buzluğa dönünce rengini kaybediyor. 
                               





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder