11 Kasım 2014 Salı

ÇİKOLATA ŞÖLENİ

Gecenin ortası olsun, sabahın körü olsun, aklıma bir yemek, tatlı geldi mi, o an yapmak için bütün şartları zorlarım. O an beni hiçbir şey durduramaz. Uyumam gerekiyormuş, yetiştirmem gereken yazı varmış, evde malzeme eksikmiş, ne gerek varmış, yapmasam da olurmuş - bunlar geçerli gerekçeler değil o "kriz" anında. İşte bu kek de böyle krizlerin birinin sonucu:)


"Kriz"e neden olan şey ise hafta sonu evde temizlik yaparken gözüme takılan bu çikolata-kahve stoğu:) 

Ben çikolata ve kahve sevmem. Evet, evet,  yanlış duymadınız, ne kahve keyfim vardır, ne de "çikolata krizi" konusunda herhangi bir fikrim. Hatta şöyle söyleyeyim, kahve kokusu beni çarpar:) Küçük bir parça çikolatayı yanında çay olmadan asla yiyemem. Durum bu derece vahim yani. Ama daha da vahim olanı, evde hep envai-çeşit çikolata bulundurmam.
Gittiğim her ülkede en iyi çikolata markasını sorarım, alırım. Misafirlerime hep en iyi çikolatayı ikram etmeye çalışırım. Bu fotoğraftaki durum her zaman olmasa da en az 3-4 kutu çikolatamız bulunur:) 




Ama çikolata "ölümsüz" değil tabi, taze tüketilmesi gereken bir ürün, o nedenle zaman-zaman stoğu eritmek gerekiyor.  
Çikolata stoğunu eritmenin çeşitli yöntemleri var - çikolata seven arkadaşları misafir etmek, çikolataları işe götürmek ve b. 
Ama en etkili yöntem kek yapma işini o çikolatalarla şölene dönüştürmek:) Mutfakta 5 saat üşenmeden bir kek için çalışmak da diyebiliriz:) 
Daha önce de çikolatalı-kahveli, çikolatalı-kakaolu kek denemeleri yapmıştım, ama hiç abartmadan söylüyorum, bu lezzete ulaştığım hiç olmamıştı. Peki nasıl oldu bu? Başlayalım:) 
                                  
                                                        MALZEME LİSTESİ

Hamur için                                                   
Yumurta  - 4 adet 
Toz şeker - 1+1/4 bardak
Un            - 2,5 bardak
Tereyağı  - 225 gram 
Krema      - 1/2 bardak 
Süt            - 1/2 bardak
Fındık       - 100 gram
Muz          - 1 adet
Portakal    - 1 adet
Çikolata    - 200 gram 
Kahve       - 2 çorba kaşığı  
Karbonat   - 1 çay kaşığı
Tuz            - 1/4 çay kaşığı
Vanilya   
Sos için
Toz şeker  - 3 kaşık
Krema       - 1/2 bardak
Tereyağı    - 2 çorba kaşığı
Çikolata     - 250 gram 
Süs için 
Dövülmüş Antep fıstığı 
Çikolata 
                    
                                                                YAPILIŞI  

1. Un, kahve, karbonat ve tuzu bir kaba alıyoruz. İlk not: kahve toz değil, granül olacak ve kaliteli olacak. Ben uzun zamandır bir köşede kalmış Hawai kahvesi kullandım:) İkinci not: karbonat dedim, kabartma tozu değil:) 







2. Kuru malzemeleri iyice karıştırıp bir kenara alıyoruz. 













3. Fındığı rondodan çok ezilmeyecek şekilde geçiriyoruz veya bıçakla küçük-küçük doğruyoruz. Kavrulmuş fındık olursa, daha lezzetli olur. 










4. Çikolataları küçük parçalara ayırıyoruz. İster sütlü olsun, ister bitter, ister likörlü - size kalmış. Dikkat etmeniz gereken tek nokta kalite - çikolatanız ne kadar kaliteliyse, sonuç o kadar başarılı olur.








5. Küçük bir tencerede yarım bardak kremayı kaynama kıvamına gelinceye kadar karıştırarak ısıtıyoruz. 










6. Çikolata parçalarını ısıya dayanıklı bir kaba alıyoruz, üzerine sıcak kremayı döküyoruz.











7. Çikolata iyice eriyinceye kadar karıştırıyoruz. 













8. Karışıma yarım bardak sütü ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz. 












9. Çikolata karışımını ev sıcaklığına gelene kadar buzdolabında beklemeye bırakıyoruz.













10. Portakalın suyunu sıkıyoruz, kabuğunu rendeliyoruz.













11. Oda sıcaklığına gelmiş tereyağını ve toz şekeri karıştırma kabına alıyoruz. Ben kahverengi toz şeker kullandım, yoksa, normal toz şeker kullanabilirsiniz. 










12. Tereyağı eriyinceye kadar mikserle yüksek devirde karıştırıyoruz. 












13. Yumurtaları tek-tek ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz.













14. Vanilya tohumunu ekliyoruz. Ben Cafefernando'dan sonra vanilin veya vanilya esansı kullanmamaya karar verdim:)  Yaptığım vanilya özütü da daha iki aylık bekleme süresini doldurmadığı için çubuk vanilya kullanıyorum. Vanilya çubuğunu ortadan ikiye bölüp, içindeki tohumları karışıma ekliyoruz. Vanilya çubuğu yoksa, tabi ki vanilin kullanabilirsiniz. 




 15. Önce rendelenmiş portakal kabuğunu, sonra portakal suyunu ekleyerek karıştırmaya devam ediyoruz. 













 16. Karışımımızın bu şekilde olması gerekiyor. (Kahverengi olmasının nedeni kullandığım toz şeker) 












17. Unlu karışımın üçte birini şekerli karışıma ekleyip karıştırıyoruz.













18.Çikolatalı karışımın yarısını ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz.













19. Unlu karışımın üçte birini ekleyip karıştırıyoruz. 














20. Çikolatalı karışımın geri kalan yarısını hamura yediriyoruz. 














21. En sonra unlu karışımın geri kalan üçte birini de ekleyip karıştırıyoruz. Dikkat: karıştırma işleminin hızlı ve çok olmaması gerekiyor. 












22. Hazır kek hamuruna fındığı ekliyoruz ve karıştırıyoruz. 














23. Muzu küçük dilimler halinde doğruyoruz. 















24. Yağladığımız kek kalıbına hamurun üçte birinden bir az fazlasını döküyoruz. 


25. Muz dilimlerini hamurun üzerine diziyoruz. 















26. Hamurun üçte birinden bir az fazlasını daha kek kalıbına döküyoruz ve önceden 170 derecede ısıttığımız fırında pişmeye bırakıyoruz. Dikkat: bu tarifteki malzemelerle yapılan kek hamuru 2,5 litrelik kek kalıbına fazla geliyor. Ama malzemeyi azaltmayın, artan hamuru küçük kek kalıplarına aktarıp ayrıca pişirin. Kalan hamurdan yaklaşık 10 küçük kek çıkıyor. 





27. Keki yaklaşık 50 dakika pişiriyoruz. Arada kürdanla kontrol ediyoruz, içi pişmemişse, kalıbı alüminyum folyo ile kapatıp pişirmeye devam ediyoruz. 











28. Keki bir pasta servis tabağına ters çeviriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 













 28. Kek soğurken sos için kullanacağımız çikolataları küçük parçalara ayırıp ısıya dayanıklı bir kaba aktarıyoruz. Yarım bardak kremayı kaynama kıvamına gelinceye kadar ısıtıp çikolatanın üzerine döküyoruz. 3 kaşık toz şekeri ve 2 çorba tereyağını ekleyip birlikte eriyip sos kıvamına gelinceye kadar karıştırıyoruz. Eğer çikolatanız tam olarak erimediyse, erime işlemini benmari usulü devam ettire bilirsiniz. 


29. Sosu koyulaşıncaya kadar karıştırmak gerekiyor. 













 30. Çikolata sosunu ılınmış kekin üzerine ortasından kenarlara doğru akacak şekilde döküyoruz. 











31. Antep fıstığı ile süslüyoruz. 














                                                             AFİYET OLSUN:)