31 Ekim 2014 Cuma

KAYMAKLI-BÖĞÜRTLENLİ KEK

Kek denemeleri en büyük zevklerimden. Resmen kendimden geçiyorum yeni bir kek tarifi denerken. Ve bu çok sık oluyor - çünkü genellikle bir tarifi bir kez deniyorum, sonra yeni arayışlar başlıyor:) 

Bulduğum hiç bir tarife sadık kalmıyorum, o da ayrı. O kekin "benim" olması için mutlaka bir şeyler ekliyorum, bir şeyler çıkartıyorum, bir şeyleri değiştiriyorum:) 
Meyveli kekler favorim. Hele bir de o meyve frambuaz, ahududu veya böğürtlense, değmeyin keyfime. Fotoğrafta gördüğünüz bu kek favori listemin en üst sıralarında geliyor. Tarifini bir Rus sitesinden  bulmuştum. Sonra her zamanki gibi malzemelerde bazı ufak değişiklikler yaptım ve öldürücü bir lezzete ulaştım. Deneyen arkadaşlarım da aynı görüşte olunca,  bir kez deneyip unuttuğum kekler sırasından çıkarttım:) 

                                                                MALZEME LİSTESİ 

                                  Yumurta                                                     - 3 adet
                                  Toz şeker                                                   - 1 bardak
                                  Kaymak                                                      -  200 gram 
                                  Un                                                              -  200 gram
                                  Kabartma tozu                                            -  1 paket
                                  Portakal                                                     - 1 adet
                                  Limon                                                         -  1 adet 
                                  Frambuaz, ahududu veya böğürtlen             -  250 gram
                                  Badem                                                       - 100 gram 
                                  Vanilya                                                       - 1 paket 
                                  Pudra şekeri                                               - 2-3 yemek kaşığı 
                                  Tuz                                                            - 1/4 çay kaşığı


                                                     YAPILIŞI: 
        
1. Bademi çok ufalanmayacak şekilde rondodan geçiriyoruz. 






.
2. Un, kabartma tozu, tuz ve vanilya tozunu karıştırıp bir kenara alıyoruz.










3. Üç yumurtayı kırıyoruz ve beyazlaşııncaya kadar mikserle çırpıyoruz. 










4. Toz şekeri azar-azar ekleyerek çırpma işlemini devam ettiriyoruz. Yaklaşık 4-5 dakika çırpıyoruz. 









5. Kaymağı ekleyerek biraz daha çırpıyoruz. Kaymak eklendikten sonra çırpma işlemini uzun tutmuyoruz, yoksa kaymak yağa dönüşür, kekten kaymak tadını alamayız:) 









6. Portakal ve limonu sıkıyoruz. 










7. Portakal-limon suyunu yumurtalı, şekerli, kaymaklı karışıma ekliyoruz, karıştırıyoruz.










8. Sıra geldi sıvı karışımla kuru karışımı bir araya getirmeye. Sıvı karışımı azar-azar unlu karışıma ekliyoruz ve tahta kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. Bu aşamada mikseri asla kullanmıyoruz, karıştırma işlemini de çok uzun tutmuyoruz. 







9. Hamurumuz klasik  kek hamurlarından biraz daha kıvamlı olacak,  asla endişelenmeyin, normali bu:) 









 10. Hamurun üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında (buzlukta değil ama) 20-25 dakika bekletiyoruz. Bu arada fırınımızı da 180 derecede ısıtıyoruz. 









11. 20-25 dakika sonra buzdolabından çıkarttığımız hamurumuzun yarısını yağlanıp-unlanmış veya yağlı pişirme kağıdı serilmiş fırın kalıbımıza döküp, kaşığın arkasıyla eşit şekilde dağıtıyoruz. 







12. Dondurulmuş böğürtlenleri hamurun üzerine diziyoruz. Benim evde yazdan dondurup sakladığım böğürtlen vardı, onu kullandım. Olmadı, marketlerde dondurulmuş frambuaz, böğürtlen, ahududu, vişne satılıyor, onları alıp kullanabilirsiniz. O da olmadı, evinizde ne meyve  varsa, onu kullanırsınız. Ancak pişince su bırakan meyve kullanmanızı öneririm. 








13. Rondodan geçirdiğimiz bademleri de meyvenin üzerine serpiştiriyoruz. 












14. Hamurumuzun geri kalanıyla meyve-badem karışımının üzerine kapatıyoruz. Dikkat, en zorlu kısmı bu. Hamur kıvamlı olduğu için bademi-meyveyi karıştırmadan dağıtmak birazcık zor. Ama dikkatli bir şekilde bu olayı çözmek mümkün. Çok zorlanırsanız, kaşığın arkasını süte batırıp, hamuru öyle dağıtın.






15. Fırın kalıbının üzerini alüminyum folyo ile kapatıyoruz. Neden mi? Bir sonraki fotoğrafta nedenini açıklayacağım.













16. Bu, benim bazen kek pişirirken kullandığım bir "teknik". Kekin üzerini alüminyum folyo ile kapatıp fırının orta kısmına alıyoruz. Altına ise başka bir fırın tepsisine su doldurup pişmeye bırakıyoruz. Neden derseniz, a) kekinizin içi daha iyi pişiyor, b) kekiniz kurumuyor, yumuşacık oluyor. 





17. Yaklaşık 20 dakika sonra hem içinde su olan fırın tepsisini, hem de kek kalıbının üzerindeki alüminyum folyoyu alıyoruz, keki pişirmeye devam ediyoruz. 



18. Ben genelde "şu kadar dakika pişir" diye bir kural tanımam. Çünkü birincisi, derece ve dakika ayarlaması bütün fırınlarda aynı değil, ikincisi, bu bir zevk meselesi, birisi nar gibi kızarmış kek sever, birisi az kızarmış:) Onun için siz keki "pişince" fırından alın. Mesela, böyle:)






19. Keki soğumaya bırakıyoruz. Hafif ılıkken pudra şekerini üzerine döküyoruz ve süs olsun diye de bir şey uyduruyoruz. Mesela, nane yaprakları:) 










                                               VE ÖLDÜRÜCÜ LEZZET HAZIR:)