25 Kasım 2014 Salı

FIRINDA SEBZELİ PATATES

Patates yemeği değince benim aklıma direkt Belarus geliyor.  Gerçi Rusya'da, Ukrayna'da, Moldova'da da patates çok tüketiliyor, ama Belaruslular kadar patatesi çeşitten-çeşide sokan başka bir halk yok herhalde.  Patates Belarus mutfağının ana malzemesidir - neredeyse bütün yemekleri patatesli. En çok sevdikleri de "zapekanka", yani patates püresi ve diğer malzemelerin fırınlanmış hali. İşte patatesin bu halini ben de seviyorum. Hem sadesini, hem çeşitli sebzelerle harmanlanmış halini. Bu tarifi ise ikinci kez deniyorum. İtiraf ediyorum, tamamen "dolapta ne varsa"dan yola çıkarak uydurduğum bir tarif. Ama lezzetli:)  




                                                        MALZEME LİSTESİ 


Patates                      - 3 adet
Kırmızı biber              - 1/2 adet
Sarı biber                   - 1/2 adet
Yeşil biber                  - 1 adet
Soğan                         - 1 adet
Havuç                        - 1 adet
Bezelye (haşlanmış)   -  1 bardak
Yağ                           -  50 gram
Süt                            - 150 ml
Maydanoz                  - bir kaç dal 
Fesleğenli pesto         - 1 kaşık
Tuz 
Karabiber 

                                                     YAPILIŞI
1. Patatesleri soyup doğruyoruz ve sütle birlikte tencereye koyup süt tamamen çekilip patatesler yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.












2. Soğanı küçük-küçük doğrayıp tereyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.












3. Haşlanmış patatesleri mutfak robotuna ve ya rondo kabına alıyoruz.












4. Bezelyeyi, kızarmış soğanı, tuz ve karabiberi de ekliyoruz.













5. Malzemelerin tamamını birlikte püre haline getiriyoruz ve fesleğenli pestoyu ekliyoruz.












6. Hazır karışımın yarısını bir borcama döküyoruz ve düzleştiriyoruz.













7. Havucu pürenin üzerine rendeliyoruz, daha sonra biberleri küçük küp halinde doğrayıp havucun üzerine ekliyoruz, en üste maydanozu doğrayıp serpiştiriyoruz. 









8. Yani bu şekilde....














9. Pürenin geri kalanını da sebzelerin üzerine ekleyip düzleştiriyoruz. 










10. 180 derece ısıtılmış fırında 20 dakika pişiriyoruz.













Nasıl servis etmek size kalmış - ister direkt pişirdiğiniz kapta servis edersiniz, ister tabağa alır karıştırırsınız. Ama unutmamanız gereken tek detay şu olsun - bu yemeğin yanına lahana turşusu kadar yakışan başka birşey yok:)  








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder