Tabi sonralar "greçka" bizim mutfağa da ayak açtı ve özellikle bağımsızlığın ilk yıllarında, savaş döneminde yaşanan kıtlık sırasında çok önemli misyon üstlendi:) Sonraları ise diyet listelerine bile girmeyi başardı:)
Türkiye'ye geldiğim ilk zamanlarda "greçka" bulmakta zorlanıyordum ve Bakü'den her dönüşümde valizimde smetan, yoğunlaştırılmış süt, kuru kayısı, kuru ekşi erik, pirinç, reçel ile birlikte "greçka" da taşıyordum. Artık çoğu markette kolayca bulunuyor:) Ben de zaman-zaman alıp çeşitli tariflerde deniyorum. Bu kez yaptığım mantarlı. Çok basit, ama çok lezzetli:)
MALZEME LİSTESİ
Karabuğday - 1 bardak
Mantar - 400 gram
Havuç - 2 adet
Soğan - 2 adet
Tereyağı - 150 gram
Kekik
Karabiber
Tuz
YAPILIŞI
1. Karabuğdayı bir kaba alıyoruz, üzerini kapatacak şekilde sıcak su ekliyoruz ve kabın kapağını kapatıp en az 2 saat bekletiyoruz.
2. İki saatin dolmasına yarım saat kala tereyağı eritiyoruz.
3. Havucu rendeliyoruz.
4. Soğanı küçük doğruyoruz.
5. Mantarı ince-uzun doğruyoruz.
6. Mantarı, soğanı ve havucu birlikte erinmiş yağın bulunduğu tavaya ekliyoruz.
7. Tavanın kapağını kapatıp ara-ara karıştırarak sebzelerin suyu tamamen çekilinceye kadar pişiriyoruz.
8. Kekik, karabiber ve tuz ekleyip karıştırıyoruz.
9. Suyun içinde şişip yumuşamış karabuğdayı da ekliyoruz (su kalmışsa süzüyoruz önce) ve karıştırıp birlikte 5 dakika daha arada karıştırarak pişiriyoruz.
AFİYET OLSUN:)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder