3 Ocak 2015 Cumartesi

SİZİ BİR ADIM ÖNE ÇIKARIR - LEVENGİ

Hastalıktı, yorgunluktu, bayramdı derken blogu epeyce bir süre  ihmal ettim. Şimdi yeni yılda yeni başlangıç yapma zamanı. Başlangıcı Azerbaycan mutfağının en güzel tatlarından levengi ile yapalım o zaman. Levengi, Azerbaycan'ın güneyine - Lenkeran-Masallı bölgesine has bir yemek.  Balıkla, tavukla, çeşitli av kuşlarının etiyle yapılıyor.  En lezzetli levengi Hazar denizinde bulunan kütüm balığından yapılıyor. Ankara'da olunca bunu deneme şansınız pek yok.  Ben alternatif ne olur diye balıkçıları iki gün dolaştıktan sonra olta ile avlanmış deniz levreğinde karar kıldım. Ve sonuçla hayatında ilk kez levengi tadan misafirimi şaşırtmayı yine başardım:) 


Levengi, kullandığınız malzemeler iyiyse (aslında bütün yemekler gibi) yapımı çok kolay bir yemek...
                                                            MALZEME LİSTESİ 
Olta levreği                         -  1 adet 
Kuru soğan (tercihen mor)  -  1 adet 
Ceviz içi                              -  300 gr
Ekşi erik salçası                 -  3 kaşık 
Tuz 
Karabiber 





                                                               YAPILIŞI
 1. Balığın içini temizleyip yıkayıp kuruluyoruz.  Cevizi rondodan veya kıyma makinesinden geçiriyoruz. 










2. Soğanı kıyıyoruz.  Bir tülbentin içine koyup suyu tamamen çıkıncaya kadar sıkıyoruz.  Suyunu kullanmayacağız. 










3. Kıyılmış ceviz içini, kıyılıp suyu iyice sıkılmış soğanı,  ekşi erik salçasını ve tuzla karabiberi ekleyip karıştırıyoruz.  Ekşi erik salçası yerine  bu salçanın kurutulmuş versiyonu olan ve pestile benzeyen lavaşana da kullanılıyor. Lavaşana 






4. Balığın içi kısmına ekşi erik salçası, tuz ve karabiber sürüyoruz. 













5. Cevizli iç malzemesini balığın içine dolduruyoruz.












6. Kürdanla balığın açık kalan kısmını tutturuyoruz. Balığın üstüne ekşi erik salçası sürüyoruz. Yağlanmış fırın tepsisine koyuyoruz ve önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Sofraya verirken nar ekşisiyle sunarsanız, bu işten anladığınızı göstermiş olursunuz:)))