24 Aralık 2014 Çarşamba

TAHİNLİ-PEKMEZLİ ÇÖREK

Tahinle çok aram yok. Pekmezi de çok sevdiğim söylenemez. Peki nereden esti bu tahinli çörek yapma fikri diyeceksiniz. Fikir yine dans ekibinden çıktı. Arkadaşlardan birisinin aldığı tahinli çöreği başka bir arkadaş beğenince ve "ya o çöreği kim yapmıştı" diye sorunca  her zamanki ukalalığımla "ben haftaya sana daha güzelini yaparım" deyiverdim:) İyi huyum, söz verdim mi, yaparım. Yani yaptım o tahinli çöreği. Ben yemedim, ama çöreği tadarken arkadaşlarımın aldığı yüz ifadesi mutlu olmama yetti:) 
                                                                      MALZEME LİSTESİ 
Hamur için
Süt (ılık)     - 1 bardak
Su  (ılık)     -  1 bardak
Sıvıyağ       -  1/2 bardak
Maya          - 1 yemek kaşığı
Tuz             -  1/2 çay kaşığı 
Toz şeker    -  2 yemek kaşığı
Yumurta      - 1 adet (sarısı üzerine)
Un                - alabildiği kadar 
İç harçı  için
Tahin                     - 1 bardak
Pekmez                  - 1/2 bardak
Fındık (çekilmiş)   - 1 bardak
Toz şeker               -  8 kaşık 
Sızma zeytin yağı  -  1/2 bardak 
                                                                    YAPILIŞI 

1. Ilık suyu yoğurma kabına alıyoruz. Toz maya ve toz şekeri karıştırıp 5 dakika bekletiyoruz. 












2. Sırasıyla sıvıyağ, tuz, yumurta akı ve sütü, sonra ise yavaş-yavaş unu ekliyoruz. 











3. Ele yapışmayan, ama sert de olmayan, kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz ve üzerini kapatıp 45-50 dakika bekletiyoruz.










4. Hamurumuz beklerken tahin, pekmez, zeytin yağı ve toz şekeri bir kapta iyice karıştırıyoruz.











5. Mutfak robotu veya rondodan geçirdiğimiz fındıkları da ekliyoruz.












6. 45 dakikanın sonunda hamurumuzun bu hale gelmiş olması gerekiyor. Yani 2-3 katına çıkacak.











7. Hamuru hafifçe bastırıp havasını alıyoruz. 













8. 6 eşit parçaya bölüp beze haline getiriyoruz.  5 dakika dinlendiriyoruz.
   9. Bezelerin birisini hafif unlanmış tezgahın üzerinde merdaneyle yuvarlak şekilde  açıyoruz. 











10. Üzerine iç harcından 3-4 kaşık döküp yayıyoruz. 












11. İkinci bezeyi açıp harcın üzerini kapatıyoruz. Bu şekilde 6 bezenin tamamını bir kat iç harcı-bir kat hamur olmak üzere üst-üste diziyoruz. Üstteki hamurları çok ince açmaya gerek yok, elimizle çekip uzatabiliyoruz. 








12. En son katın da üstüne iç harcını sürdükten sonra ortadan ikiye bölüyoruz. 












13. Kestiğimiz parçanın birisini diğerinin üstüne getiriyoruz. Kesik taraflar üst-üste gelecek şekilde. Böylelikle, 12 kattan oluşan bir hamur elde etmiş olacağız.









14. Hamuru uzunlamasına 2 santimetre genişliğinde dilimlere ayırıyoruz. 












15. Her dilimi ayrıca bir tarafını saat akrebi yönünde, diğer tarafını ters yönde burarak uzatıyoruz.











16. Burup uzattığımız hamurları fırın tepsisinin ortasından başlayarak kendi etrafında döndürüp yerleştirmeye başlıyoruz. 










17. Hamurlar bitinceye kadar işleme devam ediyoruz. Yeni hamuru, tepsideki hamurun bitiş noktasından itibaren dolamaya başlıyoruz. Olur da fırın tepsiniz küçük gelir, hamurunuz artarsa, geri kalanını başka bir kapta küçük çörekler yapabilirsiniz. 






18. İşlem bitince hamurun üzerine fırça yardımıyla yumurta sarısını sürüyoruz ve 190 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. 










                                                             VE OLAY BU:)