15 Aralık 2014 Pazartesi

EKŞİLİ TENCERE KÖFTESİ

Evet, kabul ediyorum, tencere köftesinin (bizde buna kazan kotleti denir) orijinali bu değil. Ama zaten bütün yemekler de bir azcık fantezi değil mi? Ben de bir azcık fantezi katarak tencere köftesinin Meksika fasulyesi ve ekşi erik salçası katılmış halini yaptım işte. Aslında Meksika fasulyesi ve kuru ekşi erikle yapacaktım, ama elimin altında ekşi erik yoktu, çareyi ekşi erik salçasında buldum. İyi ki öyle yapmışım - yeni bir lezzete kavuşmuş oldum:) 


                                                                                                          MALZEME LİSTESİ 

Kıyma                       - 500 gram
Meksika fasulyesi     - 200 gram
Soğan                        - 2 adet
Patates                       - 2-3 adet
Domates                    - 2-3 adet 
Sivri biber                 - 2-3 adet
Tereyağ                     - 150 gram 
Ekşi erik salçası        - 2 kaşık
Tuz 
Karabiber 
Kişniş
Maydanoz 

                                                                                                                                                                                                                                                               YAPILIŞI 
1. Soğanı ya rendeden, ya kıyma makinesinden geçiriyoruz. Kıyma, soğan, tuz, karabiber ve küçük doğranmış bir kaç dal kişnişi karıştırma kabına alıyoruz ve kaşıkla iyice karıştırıyoruz. 










2. Karışımdan elimizle oval şekilli köfteler hazırlıyoruz ve iyice ısıtılmış ve 1 kaşık tereyağ konulmuş tavaya diziyoruz. Ya da tava yerine köfteyi yapacağınız tencerede de bu işlemi yapabilirsiniz. 











3. Köftelerin sadece bir yüzünü çok az kızartıp ocağı kapatıyoruz. Aslında orijinalde köfteler kızartılmıyor, direkt tencereye diziliyor, ama bana bu hali daha lezzetli geliyor. 
4. Köfteleri kızartılmış tarafı üste gelecek şekilde tencereye diziyoruz. Üstüne iyice yıkanıp süzülmüş Meksika fasulyesini (haşlanmış) döküyoruz. 










5. Patatesleri halka şeklinde doğrayıp fasulyelerin üzerine sırayla diziyoruz. 









6. Soğanı halka doğrayıp diziyoruz. 













7. Biberi halka şeklinde doğrayıp diziyoruz. 















8. Domatesi halka doğrayıp diziyoruz. 

9. Tuz-karabiber serpiyoruz, tereyağın geri kalanını küçük parçalara ayırarak diziyoruz.












10. Ekşi erik salçasını 2-3 kaşık kadar ılık suda sulandırıp domateslerin üzerinde gezdiriyoruz ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. 









11. Hiç karıştırmadan yemeğin suyu tamamen çekilip yağda kavrulmaya başlayıncaya kadar pişiriyoruz. Sofraya verirken üzerine doğranmış kişniş ve maydanoz eklemeyi unutmuyoruz:)