10 Eylül 2015 Perşembe

NAM-I DİĞER ÜÇ BACI DOLMASI

Bizim oralarda adına "üç bacı" dolması derler. Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden kendisi. Bahçeden toplanmış taze sebzelerle taze kuzu kıymanın müthiş birlikteliğinden oluşuyor:) Kalori hesabına falan taktıysanız, hiç denemeyin:) Keyfini çıkaracaksanız, misafir sofralarınızın baş tacı olmaya aday:) 



                                                            MALZEME LİSTESİ 


İç harcı için  
Kuzu kıyma (orta yağlı) - 500 gram 
Tereyağ                           - 4 yemek kaşığı
Soğan                              -  2 adet 
Reyhan (doğranmış)        - 1 çay bardağı
Tuz                             
Karabiber


Sebzeler ve kızartma için 
Patlıcan  (küçük boy)  - 5 adet 
Domates (küçük boy) - 10 adet 
Biber      (küçük boy)  - 5 adet
Tereyağ (erinmiş)        - 2 yemek kaşığı 







                                                                                                                                     YAPILIŞI 
1. Patlıcanların sapını kesiyoruz, bir tarafından uzunlamasına kesiyoruz. Diğer tarafının kesilmemesine dikkat ederek tabi ki:) 









2. Kaynamış tuzlu suda yaklaşık 2 dakika haşlıyoruz
3.haşladıktan sonra iyice süzüyoruz. Elimizle hafifçe ovarak içindeki çekirdekleri çıkartıyoruz. Ardından iki tarafını da yağda bir az kızartıyoruz ve bir kağıt havlunun üzerine alıyoruz. 








4. Biberlerin kapağını tamamen koparmayacak 
şekilde kesip içini temizleyerek tuzluyoruz.




5. Domateslerin arka tarafından değil, ön  tarafından kopmayacak şekilde kapak kesiyoruz, çekirdeklerini çıkartıyoruz. Çekirdekli kısmını da atmıyoruz tabi, bize lazım olacak:) 








6. Kıymayı tereyağla suyunu çekinceye kadar pişirdikten sonra ince doğranmış soğanları ekliyoruz, birlikte iyice kavuruyoruz. en sonda tuz ve karabiber ekliyoruz. Kıymayı çok kurutmamaya dikkat edin. Kavrulmuş kıymayı 2-3 dakika dinlendirdikten sonra küçük doğranmış reyhanı ekliyoruz. Bazen kıymayı kavururken doğranmış biber ve domates ekleyenler de oluyor, ben etin tadını almak için bunu yapmıyorum. 




7. Önce patlıcanların içini kavrulmuş kıymalı harçla dolduruyoruz.









 8. Sırasıyla biber ve domatesleri de doldurup tavaya tek ket halinde diziyoruz. Ben çocukluğumda annemden gördüğüm gibi bu dolmanın içine hep bir ekşi elmanın da içini doldurup koyuyorum. Değişik bir lezzet katıyor. 



9. Dolmaların üzerine 2-3 kayık erinmiş tereyağ gezdiriyoruz. Kapağını kapatıyoruz ve 40-45 dakika orta ateşte pişiriyoruz. Dikkat - asla su koymuyoruz. Zira sebzeler yeteri kadar su salıyor. Ama daha soslu olmasını isterseniz, domateslerin içini dolmaların üzerine dökerek pişirebilirsiniz. Ben tercih etmiyorum ve dolmalar tamamen yağda kavruluncaya kadar pişirmeyi tercih eriyorum. 


                                                          AFİYET OLSUN:


  




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder