Özel bir misafiriniz geliyor, çok sevdiğiniz birisini şaşırtmak istiyorsunuz, lezzeti kadar görünümüyle sofranıza güzellik katacak bir yemek yapmak için kafa yoruyorsunuz...O zaman perde pilavını deneyin derim. Hem lezzeti, hem görünümü şahane. Uğraşmanıza değecek kadar...
İki sene önce Azerbaycan'dan çok sevdiğim bir arkadaşım çalıştığı yemek dergisi için resimli-anlatımlı özel bir tarif istediğinde ve bu istek tam da çok sevdiğim bir misafirimin gelişi ile aynı zamana denk geldiğinde ben de aynen şimdi size söylediğimi yaptım. Her zaman yaptığım Azerbaycan pilavından (onu da ayrıca anlatacağım) farklı, uygulanabilir ve sunumuyla fark yaratacak bir tarif için İnternette gezinirken perde pilavı tarifini buldum, kendimce yorumladım ve...sonuç mükemmeldi...
Perde pilavı için gereken malzemeler:
Pilav için:
Pirinç (yasemin) - 1,5 bardak
Tavuk göğsü - 200 gram
Fıstık - 50 gram
Kuşüzümü - 50 gram
Tereyağı - 200 gram
Tuz, karabiber
Zeytinyağı - 100 ml
Yoğurt - 3 yemek kaşığı
Yumurta - 2 adet
Kabartma tozu - 1 adet
Un - ala bildiği kadar
Tuz - yarım çay kaşığı
Süsleme için:
Badem - 10-15 adet
1. Önce hamur için gereken zeytinyağı, yoğurt, yumurta, un, tuz ve kabartma tozunu bir araya getirerek kulak memesi kıvamında hamur yoğuruyoruz.
Hamuru biri büyük, diğeri küçük olmak üzere iki yuvarlak parçaya ayırıp üzerini naylonla kapatarak beklemeye alıyoruz.
2. Bademleri sıcak suda bekletip soyarak bir kenara ayırıyoruz.
3. Tavuk göğsünü tuzlu suda haşlıyoruz, soğuduktan sonra küçük parçalara ayırıyoruz ve 150 gram tereyağında kavuruyoruz
4. Kuşüzümünü sıcak suda bir süre bekletip süzüyoruz.
5. Dolmalık fıstığı bir miktar tereyağında kavuruyoruz.
6. Pirinci tuz eklenmiş ve kaynayan bol suda haşlıyoruz. Pirincin çok fazla pişmemesi gerekiyor. Haşlarken kontrol ediyoruz, yumuşadığında ocaktan alıp süzüyoruz.
7. Haşlanmış pirinci, kavrulmuş tavuk göğsünü, fıstığı, suda bekletilmiş kuşüzümünü geniş bir kaba alıyoruz, tuz ve karabiber ekleyerek ezmeden, dikkatlice karıştırıyoruz.
8. Orta boy kek kalıbını yağladıktan sonra önceden ıslatıp kabuğunu soyduğumuz bademleri zevkimize göre kalıba diziyoruz.
10. Açtığımız hamuru yağlayıp bademleri dizdiğimiz kek kalıbına dikkatlice seriyoruz, tavuklu pilav karışımını bu hamurun üzerine döküyoruz.
11. Küçük hamur parçasını da yine merdane yardımıyla açtıktan sonra pilavımızın üstünü kapatıyoruz.
12. Altta kalan hamurun kenarlarını üstteki hamurun üzerine kapatıyoruz ve dikkatlice, çok hafif bastırıyoruz. Ardından, kalıbımızı önceden 160-170 derece ısıtılmış fırına veriyoruz.
13. 7-8 dakika sonra pilavımızı fırından alıyoruz, üzerine zeytin yağı sürüp tekrar fırına yerleştiriyoruz ve üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
14. Üzeri kızaran perde pilavımızı fırından alıyoruz ve bir tabağın içerisinde ters çeviriyoruz.
I
VE SONUÇ :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder