11 Ocak 2018 Perşembe

SİZİ MARDİN'E GÖTÜRÜR - ALLUCİYE

 Şimdi siz "kışın ortasında eriği nereden bulalım" dersiniz ama, belki buzluğunda erik tutanlar vardır, onlara ilham olsun diye muhteşem bir Mardin yemeğini tarif edeceğim:) Adı "Alluciye", yani "erik yemeği". Etin iyisini, eriğin de ekşisini buldunuz mu, tadına doyum olmuyor. Bir de yanına firik pilavı yaptınız mı, parmaklarınızı yalarsınız, o derece...


                      

                                                       MALZEME LİSTESİ 



Yağlı kuzu eti   - 500 gram
Kuzu kıyma - 500 gram    
Yeşil ekşi erik - 1 kilogram 
Yeşil soğan - 1 demet
Maydanoz - 1 demet 
Tuz
Karabiber
Sıvıyağ - 1 su bardağı 




                                                                                                                                 YAPILIŞI
                                                   

1. Kuzu etini haşlıyoruz. Ardından yarım çay bardağı sıvıyağda kızartıyoruz. Kızardıktan sonra süzdüğümüz suyunu üzerine döküp pişmeye bırakıyoruz. 


 2. Kıymayı tuz ve karabiberle yoğurduktan sonra erik büyüklüğünde köfteler yapıp sıvıyağda dikkatlice çevirerek biraz kızartıyoruz. 
 3. Kızarmış köfteleri pişen etle harmanlıyoruz. 














4. Soğan ve maydanozu doğrayıp etlerin üstüne ekliyoruz. 














5. Erikleri bir süzgeçte yemeğin üstüne koyuyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. 













6. Erikler yumuşayınca bir kısmını eziyoruz, çekirdeklerini atıp kalan kısmını yemeğe ilave ediyoruz. Bir kısmını da ezmeden katıyoruz.
Bir kaç dakika birlikte pişirip ocaktan alıyoruz.










7. Bu yemek orjinalinde sulu yapılıyor. Ama ben kavrulmuş halini daha çok beğendim. İkisini de denemek sizin elinizde. Afiyet olsun:)