7 Kasım 2017 Salı

KÜFTE

Uzunca, çok uzunca bir aranın ardından yeniden bloga dönmek bayağı zor oldu, itiraf etmek gerekirse. Ama bir yerden de başlamak gerekiyordu ve ben yine en iyi enerjinin memleketten geleceğini düşündüm. Yine Azerbaycan mutfağının klasiklerinden bir yemek var menümüzde - küfte. 
Küftenin yapılışı Azerbaycan'ın bölgelerine göre, yapanın yaratıcılığına göre değişkenlik gösterebiliyor, ama temel  herkeste aynı. Aşırı lezzetli kıyma topları ile nohudun dansının adıdır küfte:) 



                                                    MALZEME LİSTESİ 


 Kıyma (orta yağlı kuzu ve dana) - 500 gram
 Kuru soğan - 1 adet 
 Yumurta -1 adet
 Yuvarlak pirinç - yarım çay bardağı
 Tuz - 1 çay kaşığı
 Karabiber - yarım çay kaşığı
 Kuru nane - 1 çay kaşığı
 Kuru merze otu (yoksa kekik veya etotu) -   1 çay kaşığı
 Kuru erik - 4-5 adet 
 Patates  - 4 adet 
 Nohut - 1 bardak 
 Tereyağ - 2 kaşık 
 Domates salçası - 1 yemek kaşığı
 Zerdeçal - yarım çay kaşığı 
 Su - 2 litre 
                                                           YAPILIŞI 


1. Kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, pirinç, tuz, karabiber, kuru nane ve kuru merze otunu bir kaba alıp karıştırarak yoğuruyoruz. Köfte harcını aşırı çok yoğurmamaya dikkat edin, aksi takdirde et sertleşebilir.

 2. Hazırladığımız köfte harcından büyükçe parçalar koparıyoruz, yuvarlak hale getiriyoruz, ortasını elimizle bastırıp bir kuru erik koyarak  kapatıyoruz.  







 

3. Geniş bir tencerede tereyağını eritip domates salçasını 2-3 dakika  kavuruyoruz. 












4. Salçalı yağın üzerine suyu döküp kaynamaya bırakıyoruz.









5. Su kaynayınca ocağı biraz kısıyoruz. Önce dikkatli bir şekilde köfteleri ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatmadan bir taşım kaynatıyoruz. Ardından  patatesleri (çok büyükse ikiye bölün, değilse bütün halde), önceden yarım haşlanmış nohudu,  zerdeçalı, tuzu ve karabiberi  ekliyoruz. Tencerenin kapağını kapatarak, orta ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. 




6. Servis ederken bir köfte, bir patates ve bir kepçe nohudu kaseye alıyoruz, ardından suyunu ekliyoruz ve kuru nane serpiyoruz... 









                                                                                                                                                     AFİYETLE