23 Mart 2016 Çarşamba

AZERBAYCAN BAKLAVASI

Nevruz'un tadı gitmeden Azerbaycan baklavası tarifine ne dersiniz? Yıllardır baklava yaparım ve blogda da tarifi var zannediyorum, ama yokmuş meğer:) O zaman ne yapıyoruz? Hemen yazıyoruz tabi:)


                                                        MALZEME LİSTESİ
 
Hamur için 
Un - 500 gram
Kaymak - 100 gram
Tereyağ - 150 gram
Yumurta - 1 adet
Maya - 1 paket (yaş maya 10 gram)
Tuz
Süt - alabildiği kadar
İç harcı için
Ceviz (badem, fındık) - 500 gram
Toz şeker - 500 gram
Kaküle (arzu edilirse)
Şerbet için 
Bal - 200 gram
Su  - 250 ml
Limon tuzu - 2 gr
Ara katmanları için
Tereyağ - 300 gram
Üzeri için 
Yumurta sarısı ve safran

                                                              YAPILIŞI
1. Cevizi (veya fındığı, bademi) rondodan geçiriyoruz, toz şeker ve kaküle ile karıştırıyoruz.












2. Unu yogurma kabına eledikten sonra ortasını havuz gibi açıyoruz. Yumurta, kaymak, tuz, oda sıcaklığındaki tereyağ ve mayayı ekleyip karıştırıyoruz.










3. Sütü azar-azar ekleyerek orta sertlikte hamur yoğuruyoruz.














4. Şimdi konunun bu kısmında ikiye ayrılanlar var. Bazıları hamuru en az yarım saat dinlendirmeden yana. Bazıları hiç bekletmeden işleme almadan yana. Benim en çok sevdiğim baklavayı yapan teyzem bekletmemekten yana. Dolayısıyla ben de fazla bekletmiyorum:)
Hamur katları konusunda da görüş farklı. Benim ortalamam 12 kat. Yani iki alt-üst, 10 da ara kat...
Alt ve üst kat için bezeleri büyük tutuyoruz.


5. Fırın tepsisini yağladıktan sonra en büyük bezeyi açıyoruz ve tepsinin kenarlarına gelecek şekilde yerleştiriyoruz.












6. Fırçayla erinmiş tereyağ sürüp üzerine bolca cevizli iç harcı serpiyoruz.  Bu işlemi 11 kata uyguluyoruz.











7.   11.kattan sonra ikinci büyük bezeyi  açıyoruz ve en üste seriyoruz. En alt kattaki hamurla üst kattaki  hamurun uçlarını tepsinin en dip kenarında birleştirip hamur fazlalıklarını alıyoruz.









  8. Baklavayı keseceğimiz şekilde hamurun üzerini çiziyoruz.














9. Baklavayı çizdiğimiz yerlerden dikkatlice, bir elimizle hafifçe bastırarak kesiyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürüyoruz. Ben yumurta sarısına demlenmiş safran karıştırmayı çok seviyorum.








 10. Üzerine fındık, ceviz veyi kabuğu soyulmuş badem diziyoruz. Fırını 190-200  derecede ısıtıyoruz ve baklavamızı pişmeye gönderiyoruz.












11. Yaklaşık 15-20 dakika sonra baklavalar hafif kızarmaya başlayınca fırından alıyoruz. Bıçakla kestiğimiz yerlerden bir kez daha geçiyoruz ve kesik yerlerden erinmiş tereyağ döküyoruz.









12. 5-10 dakika daha pişirdikten sonra fırından alıyoruz. Baklavanın üzerine şerbet döküyoruz. Şerbet için balla sıcak suyu ve limon tuzunu ocakta şerbet kıvamı alıncaya kadar pişiriyoruz. Sıcakken baklavanın üzerine döküyoruz.







13. Fırında şerbetle birlikte 5 dakika daha pişiriyoruz.