23 Ekim 2015 Cuma

YAHNİYİ SOLLAR: ÇAHOHBİLİ

 Yine Gürcü mutfağındayız. Menüde Gürcülerin vazgeçilmezlerinden Çahohbili var, yani bir nevi tavuk yahni. Gürcü usulü yapılmadığı ve muhteşem Gürcü baharat karışımı suneli (Ne olduğu burada yazar) içine girmediği sürece basit bir tavuk yemeği kendisi.   Ama Gürcü mutfağına girince şaheserlerden biri oluveriyor:)
Aslında orijinal Çahohbili, Gürcücesi "hohobi" olan sülünden yapılandır. "Nereden bulacağız sülünü" dediğinizi duyar gibiyim.  Merak etmeyin, Gürcülerin de çok bulduğu söylenemez, nereye gitseniz Çahohbili'yi tavukla yapılan göreceksiniz:)



                                                                    MALZEME LİSTESİ

Bir bütün tavuk
Domates - 2-3 büyük
Soğan      - 1 büyük
Biber        - 2 adet
Sarımsak  - 2-3 diş
Kişniş       - yarım demet
Tereyağ    - 2 yemek kaşığı
Sıvıyağ     - 1 yemek kaşığı
Acı toz biber - 1 tatlı kaşığı
Tuz                - 1 çay kaşığı
Hmeli-suneli -  1 yemek kaşığı





                                                                        YAPILIŞI
1. Önce eti orta büyüklükte parçalara ayırıyoruz. Soğanı ve biberi ay şeklinde, sarımsağı küçük dilimler halinde doğruyoruz. Kişnişi de kıyıp hazır tutuyoruz.










 2. İyi bir çahohbilinin en önemli püf noktası etin pişme şeklidir. Tamamen yağsız tavada tavuk etini önce mühürlüyoruz, sonra iki tarafını da nar gibi kızartıyoruz. Toplam işlemin 15 dakikayı geçmemesi gerekiyor.








3. Tereyağ ve sıvıyağ eklediğimiz tavada soğanı altın rengi alıncaya kadar kavuruyoruz.












4. Kızarmış tavuk etini ve biberleri ekleyip 3-4 dakika birlikte kavurmaya devam ediyoruz.













5. Küp doğranmış domatesleri ekliyoruz.













6. 5 dakika pişirdikten sonra acı toz biber, tuz, sarımsak ve hmeli-suneli ekleniyor. Birlikte suyu çekilinceye kadar pişiriyoruz.











7. Doğranmış kişnişle servis ediyoruz. Kişnişi arzu ederseniz yemeği ocaktan almadan önce de ekleyebilirsiniz. Ben taze sevdiğim için servis sırasında ekliyorum.