22 Temmuz 2015 Çarşamba

TOFFİFEE CHEESECAKE

Ucuz cheesecake satan işletmelerden uzak durun, çünkü kesinlikle ve kesinlikle ya malzemeden çalmışlardır, ya da kaliteden feragat etmişlerdir. Başka türlü cheesecake'i ucuza mal etmek mümkün görünmüyor çünkü. Cheesecake öyle "amaaan, altı burçak bisküvi, üstü labne" demek değildir, bayağı zahmetli ve masraflı iştir. Benim yaptığım öyle en azından:) 
      

                                             MALZEME LİSTESİ
Taban için
Un                       -1 bardak
Fındık                 - 1 bardak
Tereyağ              -  75 gram
Yumurta sarısı   -  1 adet
Toz şeker           - 1/4 bardak
Tuz                    -  1/8 çay kaşığı

İç harcı için                                 
Labne peyniri - 750 gram
Yumurta         -  4 adet
Krema             - 200 gram
Toz şeker        - 1 su bardağı
Mısır nişastası - 2 y. kaşığı
Tuz                  -  1/8 ç.kaşığı
Karamelize şekerli süt - 1/2 bardak



Üstü için

Yoğunlaştırılmış şekerli süt - 1 bardak
Karamelize şekerli süt          - 1/2 bardak
Krema                                   -  4 kaşık
Fındık                                    -  İsteğe bağlı 
Çikolata                                 - İsteğe bağlı 
                                                       
                                                      YAPILIŞI


1. Önce işimiz labne peyniriyle. Bir tel süzgecin içine 4-5 kat kağıt havlu veya 9-10 kat iyi süzen peçete seriyoruz. Yaklaşık 1 kilogram labne peynirini o peçetenin üzerine aktarıyoruz. Yarım saat bu şekilde bekledikten sonra aynı işlemi peynirin açık kalan tarafında tekrar ediyoruz. Bir kaç kez kağıt havluları değişerek yaklaşık 3 saat bekletiyoruz. 


2. İkinci işimiz cheesecake tabanıyla. Tabanın hazır bisküvi ile erinmiş tereyağından hazırlanan versiyonu da var, ama siz de kolayı bırakıp zora koşan insan evladı olarak illa tabanı da kendim yapacağım diyenlerdenseniz, dikkatle okuyun. Öncelikle fındıkları bir rondoya alıyoruz ve un haline gelinceye kadar küçültüyoruz. Fındık yerine badem de kullanabilirsiniz.


3. Un, tuz ve şekeri çekilmiş fındığın üzerine döküp rondoyu sık aralıklarla çalıştırıyoruz. Tabi bu işin bir de benim gibi rondoyu zorlayıp kırma kısmı var. Rondo hazneniz küçükse zorlamayın, soğuk mermer zeminde soğuk eller ve soğuk bıçaklarla çalışmaya devam edin:)


4. Küp şeklinde doğranmış buz gibi tereyağı parçalarını karışıma ekliyoruz ve hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. İşte rondoyu kırıp elle çalışmaya başlamanın en zor aşaması da bu. Tereyağını elimizin ısısıyla eritmemeye özen göstererek iri kum taneleri kıvamında bir karışım elde ediyoruz.


5. En son bir yumurtanın sarısını da ekleyip karıştırıyoruz. Yumurta sarısı hamura karışınca bırakıyoruz...





6. Hamuru fazla bir araya getirmemeye özen göstererek yağlanmış kelepçeli kalıbın tabanına döküyoruz.








7. Hamuru bir spatula veya kaşığın arkasıyla tabana bastırarak düz bir şekilde yayıyoruz.









8. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz ve fırından çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.








9. Taban soğumayı beklerken labne peynirini henüz kırmamış olduğumuz mikserimizle (:)) güzelce çırpıyoruz. Ardından şekeri ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.






10. Yumurtaları tek-tek ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Önemli iki nokta: birincisi, yumurtaların oda sıcaklığında olması şart, ikincisi, yumurtaların biri tamamen peynire karışmadan diğerini eklemek yasak.




11. Mısır nişastasını ve tuzu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.










12. Karamelize şekerli sütü, kremayı ve vanilya özütünü ekleyip karıştırarak çırpma işlemini tamamlıyoruz.
Bu arada, fotoğraftan da göründüğü üzere bolca kabarcıklar oluşacak, onları yok etmemiz en önemli şart. Bunun için o kabarcıklar yok oluncaya kadar karıştırma kabını tezgaha vurup duruyoruz.



13. Soğumuş cheesecake tabanının olduğu kelepçeli kalıbın altını ve etrafını alüminyum folyo ile iyice sarıyoruz.







14. Cheesecake karışımını tabanın üzerine döküyoruz. Gördüğünüz üzere halen daha kabarcıklar var, ama onları yok etmemiz şart. Bu kez kalıbı dikkatli biçimde bir kaç kez tezgaha vuruyoruz.




15. Cheesecake kalıbını başka biraz büyük başka bir kalıbın içine oturtuyoruz, onu da yarıya kadar su dolu başka bir fırın tepsisine koyup önceden 175 derecede ısıttığımız fırında 55 dakika pişiriyoruz. 




16. 55 dakika sonra fırını kapatıyoruz, ama cheesecake'i fırından almıyoruz, soğuyuncaya kadar fırının kapağı hafif açık şekilde bekletiyoruz. Bu arada, cheesecake'in normalde kızarmaması lazım, ben içinde karamelize şekerli süt kullandığım içindir bu kızarıklıklar:)


17. Cheesecake'imizi 4-5 saat, hatta mümkünse bir gece buzdolabında beklettikten sonra en zevkli aşamaya sıra geliyor. Bir kutu yoğunlaştırılmış şekerli sütü cheesecake'in üzerine boşaltıyoruz.





18. Karamelize şekerli sütü ocakta  sıcak kremayla karıştırıyoruz, ılındıktan sonra cheesecake'in üzerine döküyoruz.







19. Bir kürdanla yoğunlaştırılmış sütle karamelize sütü nazikçe bir-birine karıştırıyormuş gibi yapıyoruz. Aslında yemeğe hazır:)







20. Ama biz bir de son dokunuşları yapıyoruz. Cheesecake'in üzerine bir azcık çikolata rendeliyoruz, üzerine de irice kırılmış fındık serpiştirip lezzeti ikiye katlıyoruz:) 
Afiyet olsun:) 










1 yorum: