4 Haziran 2015 Perşembe

LAHANA DOLMASI

Bugün menüde lahana dolması var. Aslında çok oldu yapalı, tarifi paylaşmaya ancak fırsat buldum:)  Çoğunluğunuz biliyordur eminim, ama yine de bilmeyenlere gelsin:)  
                                 

                                                       MALZEME LİSTESİ 
Lahana (dolmalık) - 1,5 kg 
Kıyma (orta yağlı) - 500 gr
Tereyağ                  - 3 yemek kaşığı
Pirinç (baldo)         - 1/2 bardak
Soğan                      - 1 adet
Ilık su                      - 2 bardak
Salça                        - 4 yemek kaşığı
Tuz                           - 1 tatlı kaşığı
Karabiber                  - 1/2 tatlı kaşığı     

                                                                                                                                                                                                                                                      YAPILIŞI 

1. Bir tencerede yaklaşık 3 litre kadar suyu kaynatıyoruz, bir tatlı kaşığı kadar tuz ekliyoruz.  Su kaynadıktan sonra lahanayı önce ikiye veya dörde bölüyoruz, yapraklarını ayırarak tencereye atıyoruz. Biraz yumuşadıktan sonra (tamamen pişmemesi gerekiyor) süzgece alıyoruz. 






2. Haşlanmış lahana yapraklarının ortasındaki sert kısımlarını kesip çıkartıyoruz. 












3. Kesip çıkarttığımız sert kısımları dolmayı pişireceğimiz tencerenin dibine diziyoruz. Böylece, hem dolma yanmamış olur, hem de tencerenin dibinde kızaran lahanalar çok lezzetli oluyor:)









4. Kıymayı (kuzu ve dana kıymayı karıştırırsanız daha başarılı sonuç elde edersiniz) derin bir kaba alıyoruz. Soğanı küçük doğruyoruz, hafif erimiş tereyağ ekliyoruz. İki kaşık domates salçasını yarım bardak ılık suda eritip ekliyoruz. Tuz ve karabiber serpiyoruz.







5. Kıymayı çok da "öldürmeden" kaşıkla karıştırıyoruz. çok sertse biraz daha ılık su ekleyebiliriz. Ilık su eklenen dolma daha yumuşak oluyor:) 










6. Kesip hazırladığımız haşlanmış lahana yapraklarını açıp ortasına bir dolu kaşık iç harcı koyuyoruz. 












 7. Dolmaları bu şekilde sarıyoruz. 














8. Dolmaları sırayla tencereye diziyoruz. 













9. İki kaşık salçayı yaklaşık bir buçuk bardak su ile karıştırıp dolmaların üzerinde gezdiriyoruz. Domates mevsimiyse eğer, salçaya gerek yok, dolmanın üstüne kabuğu doyulmuş domates de doğrayabilirsiniz. Dolmanın suyu tencerenin yarısına kadar çıkmalı. 







10. Ben ayva mevsiminde mutlaka dolmanın üstüne ayva dilimleri koyarım. Çünkü tadına bayılıyorum. Ama ayva şart değil:) 











11. Tencerede dolmaların üstüne küçük bir seramik tabak veya kapak çeviriyoruz. 













12. Sonra ise tencerenin kendi kapağını kapatıyoruz. Dolmalar kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kapağı kapalı şekilde düşük ateşte pişiriyoruz. 








13. Ben dolmayı susuz, mümkünse yanmış :) sevdiğim için suyunu tamamen çekmesini bekliyorum.