Hangi ülkenin mutfağına ait olduğu konusunda bir fikrim yok. Tek bildiğim, bizim köyde tatlı çeşitliliğinin arttığı dönemden itibaren pek meşhur olduğu:)
MALZEME LİSTESİ
Hamur için
Yumurta - 6 adet (sarısı)
Tereyağı - 250 gram
Toz şeker - 1,5 buçuk bardak
Un - 4 bardak (ortalama)
Vanilya özütü - 1 tatlı kaşığı
Kabartma tozu - 1 paket
Yumurta akı - 6 adet
Ceviz içi - 2 bardak
Toz şeker - 1,5 su bardağı
Sosu için
Kakao - 2 çorba kaşığı
Tereyağı - 50 gram
Süt - 1 su bardağı
Toz şeker - 1 su bardağı
YAPILIŞI
2. Eritilip soğutulmuş tereyağını, vanilya özütünü ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz.
3. Elenmiş unu karştırıp kulak memesi kıvamında hamur
yoğuruyoruz. Çok yağlı olduğu için hamurun bir araya
5. Yumurta beyazı ile toz şekeri kar gibi
bembeyaz oluncaya kadar çırptıktan
6. Hamurun ilk parçasını merdaneyle dikdörtgen fırın tepsisinin içi genişliğinde açıyoruz. Yağlı hamur olduğu için kırılma riski yüksek, çok dikkat gerektiriyor. Aslında ilk hamurda sıkıntı yok, kırılan kısımları elle bile birleştirmek mümkün.
7. İç harcını eşit şekilde hamurun üzerine yayıyoruz.
8. İkinci hamuru dikkatli şekilde merdane yardımıyla açıyoruz. Tavsiyem, kırılma riskini düşürmek için yağlı pişirme kağıdının içinde açmanız. Yani hamurun hem üstüne, hem altına yağlı pişirme kağıdı koyup açıyoruz. Gerekli boyuta ulaştığımız zaman üstteki kağıdı çıkartıyoruz, hamuru iç harcının üstüne dikkatli şekilde ters çevirip diğer kağıdı da çıkartıyoruz.
8. Hamurun üstünden çok hafif bastırıyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında hamurun üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
7. İç harcını eşit şekilde hamurun üzerine yayıyoruz.
8. İkinci hamuru dikkatli şekilde merdane yardımıyla açıyoruz. Tavsiyem, kırılma riskini düşürmek için yağlı pişirme kağıdının içinde açmanız. Yani hamurun hem üstüne, hem altına yağlı pişirme kağıdı koyup açıyoruz. Gerekli boyuta ulaştığımız zaman üstteki kağıdı çıkartıyoruz, hamuru iç harcının üstüne dikkatli şekilde ters çevirip diğer kağıdı da çıkartıyoruz.
8. Hamurun üstünden çok hafif bastırıyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında hamurun üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
9. Turta soğurken tereyağla şekeri eritiyoruz.
10. Tereyağla şeker tamamen eridikten sonra kakao ve sütü ekliyoruz, sürekli karıştırarak boza kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz.
11. Çikolatayı sıcakken turtanın üzerine döküyoruz ve soğumasını bekliyoruz.
10. Tereyağla şeker tamamen eridikten sonra kakao ve sütü ekliyoruz, sürekli karıştırarak boza kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder