20 Nisan 2015 Pazartesi

ÇİKOLATALI CEVİZLİ TURTA

Kendisi favori listemde en üst sıralarda bulunur:) Çikolata sevmeyen birisi olarak çikolatalı turtaya düşkünlüğüm kendimi de şaşırtmıyor değil aslında. Ama deneyince hak vereceksiniz:) 
Hangi ülkenin mutfağına ait olduğu konusunda bir fikrim yok. Tek bildiğim, bizim köyde tatlı çeşitliliğinin arttığı dönemden itibaren pek meşhur olduğu:)
               
MALZEME LİSTESİ 
Hamur için                                                                         
Yumurta             -  6 adet (sarısı)                            
Tereyağı             - 250 gram
Toz şeker            - 1,5 buçuk bardak 
Un                       - 4 bardak (ortalama)
Vanilya özütü     -  1 tatlı kaşığı
Kabartma tozu    -  1 paket 
İç harcı
Yumurta akı        - 6 adet 
Ceviz içi              - 2 bardak
Toz şeker             - 1,5 su bardağı
Sosu için
Kakao                  - 2 çorba kaşığı
Tereyağı              - 50 gram
Süt                       - 1 su bardağı
Toz şeker             - 1 su bardağı   
                                                                      YAPILIŞI 

1. Toz şekerle yumurta sarısını şeker eriyinceye kadar karıştırıyoruz.  
                                            
2. Eritilip soğutulmuş tereyağını, vanilya özütünü ve kabartma tozunu ekleyip karıştırıyoruz.
3. Elenmiş unu karştırıp kulak memesi kıvamında hamur 
yoğuruyoruz. Çok yağlı olduğu için hamurun bir araya 
gelmesi bir az zor olabilir, ama yılmıyoruz:) 
  4. Hamuru iki parçaya bölüyoruz.   
 5. Yumurta beyazı ile toz şekeri kar gibi                            
 bembeyaz oluncaya kadar çırptıktan 
sonra irice doğranmış ceviz içini ekleyip hafifçe karıştırıyoruz.
 6. Hamurun ilk parçasını merdaneyle dikdörtgen fırın tepsisinin içi genişliğinde açıyoruz. Yağlı hamur olduğu için kırılma riski yüksek,     çok dikkat gerektiriyor.  Aslında ilk hamurda sıkıntı yok, kırılan kısımları elle bile birleştirmek mümkün. 







  7. İç harcını eşit şekilde hamurun üzerine yayıyoruz. 














8. İkinci hamuru dikkatli şekilde merdane yardımıyla açıyoruz. Tavsiyem, kırılma riskini düşürmek için yağlı pişirme kağıdının içinde açmanız. Yani hamurun hem üstüne, hem altına yağlı pişirme kağıdı koyup açıyoruz. Gerekli boyuta ulaştığımız zaman üstteki kağıdı çıkartıyoruz, hamuru iç harcının üstüne dikkatli şekilde ters çevirip diğer kağıdı da çıkartıyoruz.




8. Hamurun üstünden çok hafif bastırıyoruz. Önceden 180 derece ısıtılmış fırında hamurun üstü kızarıncaya kadar pişiriyoruz. 
       
                                                   


9. Turta soğurken tereyağla şekeri eritiyoruz.













10. Tereyağla şeker tamamen eridikten sonra kakao ve sütü ekliyoruz, sürekli karıştırarak boza kıvamını alıncaya kadar kaynatıyoruz. 










 11. Çikolatayı sıcakken turtanın üzerine döküyoruz ve soğumasını bekliyoruz. 















                                                       
                                                         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder