12 Mart 2015 Perşembe

NAM-I DİĞER RUS SALATASI

Başkent salatası (Stoliçnıy) eski Sovyet mekanına Rus mutfağından transfer eden bir lezzet. Rus mutfağının geleneksel Yılbaşı salatası olarak bilinen, Türk mutfağında da "Rus salatası" diye tabir edilen "Olivye" salatasının daha gelişmiş versiyonu olarak kabul ediliyor. Günümüzde de eski Sovyet mekanının en "ünlü" salatası konumunu koruyor. Bizim oralarda bayramlarda, özel günlerde neredeyse her evde yapılır Başkent salatası. Ve tabi herkesin kendi eklemeleri, kendi tarifiyle:) 
Ruslar bu salatayı mayonezle veya kremaya benzeyen süt ürünü "smetan"la yaparlar. Ben mayonez sevmediğim için bulursam "smetan"-kaymak, bulamazsam kaymak-krema karışımıyla veya sadece kaymakla (katı olmasın diye biraz da süt) yaparım...
                                                               MALZEME LİSTESİ 

Patates                  - 5 adet
Havuç                   - 5 adet
Yumurta               - 5 adet (akı)
Salatalık               -  2 adet (orta)
Kornişon turşu     -  7-8 adet (küçük)
Bezelye                -  800 gram 
Et                         -  300 gram
Kaymak               - 400 ml 
Smetan                 - 500 ml 
Dereotu                - 1 demet
Nar                       -  1 adet
Tuz                       
Karabiber 
                                                               YAPILIŞI 
1. Patates ve havucu çok yumuşamayacak şekilde haşlayıp küp doğruyoruz. Yumurtaları haşlayıp sarısını ayırıyoruz, beyazını küçük küp şeklinde doğruyoruz. 











2. Taze salatalığın kabuğunu soyuyoruz. Salatalık ve kornişon turşuyu küçük küp şeklinde doğruyoruz. Eti haşlayıp uzun-uzun didikliyoruz. Bütün malzemeleri geniş bir kaba alıyoruz. 








3. Dereotunu küçük-küçük kıyıyoruz. 



4. Kaymak ve smetanın üçte ikisini  sebzelerin üzerine ekliyoruz, dereotunu da ekliyoruz. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birlikte yavaşça karıştırıyoruz.










5. Yıkayıp süzdüğümüz haşlanmış bezelyeyi ekleyip ezmeden salataya karıştırıyoruz. Tuzu-karabiberi ayarladıktan sonra kaymak-smetan karışımının geri kalanını da azar-azar ekliyoruz. Kaymak-smetan karışımının ne çok fazla, ne de az olması gerekiyor. 






 6. Salatayı tabağa alırken nar taneleriyle süslüyoruz. 












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder